UOČI BLISKOISTOČNE TURNEJE

Ki-Moon 'naredio' prekid borbe Hamasu i Izraelu

13.01.2009 u 00:03

Bionic
Reading

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon u ponedjeljak je uputio svoj do sada najodlučniji poziv Izraelu i Hamasu da zaustave borbe i poštuju rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a koja bi trebala osigurati da do ljudi u pojasu Gaze pristigne pomoć

NEW YORK - "Sve strane moraju odmah stati", rekao je Ban na konferneciji za tisak u središtu UN-a. Ban u utorak putuje u sedam bliskoistočnih zemalja i na palestinski teritorij, a turneju će završiti u Kuvajtu gdje će nazočiti ranije planiranom Arapskom gospodarskom forumu.

Ban poziva Izrael i Hamas da poštuju rezoluciju 1860 koja traži hitnu uspostavu "trajnog i potpuno poštovanog primirja".

Vijeće sigurnosti je rezoluciju prihvatilo s 14 glasova za i niti jednim protiv, dok se SAD suzdržao od glasovanja.

"Imamo rezoluciju Vijeća sigurnosti koja traži odmah uspostavu trajnog primirja. U ime čovječnosti i međunarodnog prava ta se rezolucija mora poštovati", rekao je Ban.

Ban je rekao da će putovati u Kairo gdje će nazočiti pregovorima pod pokroviteljstvom egipatske vlade o primirju u Gazi. Potom će posjetiti Jordan, Izrael, palestinski teritorij, Tursku, Libanon, Siriju i Kuvajt.

"Na svakoj od postaja ponovit ću svoj poziv da se odmah uspostavi trajno primirje i ustrajati na potpunom poštivanju rezolucije 1860", rekao je Ban.

On će također tražiti od vlada u regiji da žurno osiguraju humanitarnu pomoć stanovnicima Gaze, ponovno otvaranje graničnih prijelaza u Gazi, zaštitu civilnog stanovništva i jačanje sigurnost na granici s Gazom.