PERU SE NADA

Machu Picchu mogao bi se otvoriti 1. travnja

17.02.2010 u 11:24

Bionic
Reading

Peruanske vlasti nadaju se ponovno otvoriti 1. travnja prilaz gradu Inka Machu Picchuu koji je prekinut zbog obilnih kiša koje su oštetile puteve kojima se do njega dolazi

'Nadamo se ponovno od 1. travnja primati milijune turista koji su uvijek dolazili', izjavio je u utorak ministar turizma Martin Perez iznoseći detalje o radovima na popravku željezničke pruge kojom dolazi 90 posto turista.

Pruga je zatrpana na nekoliko mjesta zbog odrona i klizanja terena izazvanih kišama nezabilježenim unazad 15 godina, koje su blokirale i više od 3.500 turista u blizini grada Inka. Uveden je zračni most da bi ih se moglo evakuirati.

Prošlog su tjedna vlasti odustale od transfera helikopterom do citadele iz 15. stoljeća, podignute na 2.500 metara i zatvorile zbog sigurnosnih razloga 'put Inka' kojim se moglo doći do znamenitosti u četiri dana hoda.

Prema Perezovim riječima, rijeka Vilcanota čiji je tok izazvao štete na pruzi, ponovno poprima normalnu razinu. Machu Picchu sa 2.200 posjetitelja dnevno u prosjeku, od područja Cuzco čini glavni izvor turističkih prihoda Perua.