RJEŠENJE GRANIČNOG SPORA

Tuerk za posredovanje u sporu s Hrvatskom

12.01.2009 u 21:10

Bionic
Reading

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk izjasnio se u ponedjeljak za posredovanje kao moguće rješenje graničnog spora s Hrvatskom

LJUBLJANA - Presuda Međunarodnog suda pravde (ICJ), koju predlaže Hrvatska, "nije najbolja raspoloživa opcija", izjavio je Tuerk u ponedjeljak u razgovoru s inozemnim novinarima u Ljubljani, zauzimajući se za posredovanje ("conciliation").

Postupak pred Međunarodnim sudom trajao bi više godina i krije opasnost da na kraju samo jedna strana bude pobjednik. Nasuprot tome, posredovanjem bi obje strane bile pobjednici, rekao je slovenski predsjednik, koji iza sebe ima dugogodišnje iskustvo profesora međunarodnog prava na ljubljanskom sveučilištu.

Posrednik bi imao više slobode za posvećivanje pozornosti argumentima i dokumentima obiju strana, kako bi se postiglo "rješenje u skladu sa zdravim razumom", smatra Tuerk.

S druge strane ICJ u Den Haagu mora se doslovno primjenjivati međunarodno pravo "a u tom slučaju klatno može prevagnuti u jedan ili u drugi smjer. Moramo se pobrinuti da nema ni pobjednika ni poraženog", objasnio je.

Tuerk je pozvao i Sloveniju i Hrvatsku da se zamisle nakon "malog šoka" zbog slovenske blokade pristupnih pregovora Hrvatske i EU.

"Moj je prijedlog da se uzme malo vremena za razmišljanje", rekao je.

Slovenski predsjednik smatra da je za rješenje sukoba potrebno da ni jedna ni druga strana ne poduzimaju jednostrane korake, da poštuju poziciju druge strane i da djeluju "na uzajamnu korist".

Ako se prihvate ta tri načela, "bit ćemo uspješni", rekao je Tuerk.

Procijenio je da rješenje sukoba prije pristupa Hrvatske EU "nije nemoguće", jer u graničnom pitanju prema njegovu mišljenju "stvari nisu tako udaljene jedna od druge".

Tuerk je bio skeptičan prema uključivanju Europske unije u rješavanje sukoba i smatra da EU ima dovoljno posla i s pristupnim pregovorima s Hrvatskom.

Slovenski je predsjednik spomenuo Organizaciju za europsku sigurnost i suradnju (OESS) kao mogućeg posrednika.

Poručio je da je za sadašnje slovensko držanje odgovorna dosadašnja hrvatska politika, koja je izazvala "nepovjerenje" Ljubljane.