ANKETA U LONDONU

Žrtve silovanja suodgovorne su za napad

15.02.2010 u 17:32

Bionic
Reading

Više od polovice žena, njih 54 posto, koje su odgovarale na pitanja u anketi provedenoj u Londonu, drži da su žrtve silovanja u nekim slučajevima odgovorne za napad

Svaka osma ispitanica drži da su provokativno plesanje, zavodničko ponašanje te izazovno odijevanje djelomice krivi jer potiču silovanje, te čak više žena nego muškaraca koji su sudjelovali u anketi drži da je izazovno odijevanje "krivo" za silovanje.

Ukupno je 1.061
muškaraca i žena sudjelovalo u anketi udruge Haven koja u Londonu vodi tri referalna centra za silovanje, a ispitivanje je provedeno s ciljem da se u stanovnika probudi svijest o neprihvatljivosti silovanja.

Petina ispitanih žena drži da je žrtva djelomice odgovorna ako ulazi u napadačev dom, dok desetina žena smatra da prihvaćanje pića koje ponudi stranac donosi nepredvidive opasnosti.

Dvadeset posto ispitanica ne bi silovanje prijavilo policiji, a kao razlog za takvu odluku polovica njih navela je sram ili nelagodu.

Stručnjaci su zaključili da rezultati govore u prilog tvrdnjama da među ženama prevladava "kultura krivnje". "Nažalost, žene su prihvatile ideju da je ponekad kriva žrtva. Ni u kojem slučaju nije žena kriva za silovanje", istaknuo je dr. Jan Welch, klinički liječnik u centrima Haven.

"Rješavanje emocionalne traume nastale silovanjem ili seksualnim napadom teže je ako se žrtva osjeća suodgovornom za ono što se dogodilo", navodi Welch.