Svijet SKANDAL U VENECIJI

Preko hrvatskog nalijepili crnogorsko znamenje

  • Autor: An.S.
  • 29.11.2008 8:19:41
  • 12.11.2008 13:00:00

Dubrovački advokat Srđ Jakšić zatražio je od crnogorskog ministra kulture Branislava Mićunovića da mu objasni tko se od autora i organizatora crnogorske postavke na 11. bijenalu arhitekture u Veneciji neovlašteno poslužio fotografijom njegove jedrilice 'Pe

Jakšić je podgoričkim Vijestima rekao da ni nakon mjesec dana odgovor nije dobio, te da je njegova jedrilica snimljena ovog ljeta na regati Fašinada kup koja je održana u Perastu u organizaciji kotorskog jedriličarskog kluba Lahor.
On objašnjava da je na fotografiji jedrilice umjesto oznake CRO na jedro stavljena crnogorska oznaka MNE, a umjesto hrvatske zastave crnogorska.

Jakšić smatra da se radi o vrlo nespretnom i primitivnom interveniranju 'političkog komesara' u već pripremljeni projekt. 'Nadam se da je to bilo bez znanja autora projekta, jer projekt mi se zaista sviđa. Naime, prije nekoliko dana sam primio skeniranu brošuru koja se dijelila na crnogorskom štandu na Bijenalu u Veneciji iz koje se vidi da na pripremljenom materijalu nije mijenjan broj na jedru (iz CRO u MNE) niti je mijenjana hrvatska u crnogorsku zastavu.

Pretpostavljam da je 'politički komesar', smatrajući da mora biti 'veći katolik od Pape' kad je na štandu u Veneciji vidio hrvatsku zastavu i oznaku na jedru CRO naredio da se načine jeftine i nespretne naljepnice i nalijepe preko oznake na jedru i preko hrvatske zastave, a što je primitivno, protupravno i uvredljivo. Uostalom, taj čin je i suprotan govoru crnogorskog ministra kulture na otvaranju štanda na samom Bijenalu koji je govorio o multikulturalnosti i multietničnosti', kaže Jakšić.

On tvrdi da bi mu, da ga je bilo tko nazvao i rekao da će koristiti sliku njegove jedrilice za projekt, to bila čast i zadovoljstvo, naravno bez krivotvorenja oznake na jedru i zastava.

'Ako im je i to trebalo, iz bilo kojeg razloga, onda je u Photoshopu trebalo izbrisati i ime jedrilice i promijeniti posadu, a ne na primitivan i estetski neprihvatljiv način lijepiti naljepnice preko hrvatske zastave i preko oznake na jedra', kazao je Jakšić.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
© Hrvatski Telekom 2016. Sva prava pridržana.
www.tportal.hr  www.t.ht.hr