PAHOR O GRANIČNOM SPORU

Slovenija neće popustiti pritiscima Zagreba i EU

12.01.2009 u 14:44

Bionic
Reading

Slovenija u graničnom sporu s Hrvatskom neće popustiti pritiscima ni službenog Zagreba ni Europske unije, izjavio je u ponedjeljak predsjednik slovenske Vlade Borut Pahor

LJUBLJANA - "Bilo bi potpuno pogrešno misliti da će pritisak na Sloveniju pridonijeti nekakvu rješenju", poručio je Pahor u razgovoru s inozemnim novinarima u Ljubljani. "Ako se okolnosti ne promijene, neće se promijeniti ni naše stajalište", upozorio je.

Pahor je poručio da Sloveniji u sporu s Hrvatskom nije potrebna pomoć drugih članica Europske unije. Istodobno je upozorio Češku, koja predsjeda EU-om, da ne zanemaruje slovenske interese pri mogućem pokušaju rješavanja spora.

"Pozivam češko predsjedništvo da opet ne zanemaruje slovensko stajalište", rekao je Pahor, podsjetivši da ni Francuska za predsjedanja EU-om u prosincu nije uspjela u pokušaju da riješi spor.

Slovenija zbog graničnog spora blokira pristupne pregovore Hrvatske s Europskom unijom navodeći kao razlog to što Hrvatska navodno u priloženim dokumentima prejudicira međusobnu granicu. "Naši kolege u Zagrebu podcjenjuju našu poziciju", rekao je Pahor.

"Hrvatska očito "nije spremna uvidjeti da je Slovenija članica Europske unije", naglasio je osvrćući se na zahtjev predsjednika hrvatske Vlade Ive Sanadera da se sastanu uz nazočnost predstavnika EU-a.

Pahor je "najdublje razočaran" time što je, kako tvrdi slovenski premijer, Sanader odbio prijedlog za sastanak. "Pitam se zašto nitko ne želi razgovarati s nama. Nalazimo se u situaciji u kojoj se ne može pristupiti rješavanju problema".

Šef slovenske vlade stoga nije siguran može li se sukob s Hrvatskom riješiti uskoro. Pozivom Sanaderu na razgovor Slovenija je "obavila svoj dio posla", smatra Pahor, poručivši kako se veseli inicijativi Češke. Jasno je "da naša pozicija ostaje. Nitko ne bi trebao očekivati drugačiju poziciju", naglasio je.

Pahor smatra da je slovenska blokada pretpristupnih pregovora Hrvatske s EU-om jedino moguće rješenje. Da je popustio i odustao od blokade, pojavila bi se mogućnost referenduma u Sloveniji o pristupu Hrvatske EU kao vjerojatno rješenje, što bi unijelo "neprijateljstvo" u bilateralne odnose.

"Ja sam protiv referenduma", naglasio je Pahor, koji sadašnju situaciju vidi i kao priliku za "novi početak" u odnosima između Ljubljane i Zagreba", posebice u kontekstu mnogobrojnih incidenata za koje Slovenija smatra da predstavljaju hrvatske povrede statusa quo na granici.

Pahor je poručio da Slovenija i nadalje podupire približavanje Hrvatske EU-u i da se on osobno, za razliku od nekih svojih kolega, protivi ulasku Hrvatske u paketu zajedno s balkanskim državama.

Najavio je da će potkraj siječnja slovenskom parlamentu predložiti ratifikaciju pristupnog ugovora Hrvatske s NATO-om. "To je znak da Slovenija nema ništa protiv Hrvatske", zaključio je Pahor.