REFERENDUM REPUBLIKE SRPSKE

Inzko upozorio Dodika na 'opasno ponašanje'

11.02.2010 u 21:27

Bionic
Reading

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko upozorio je u četvrtak predstavnike političkih stranaka iz Republike Srpske da njihovo ponašanje predstavlja opasnost za stanje u BiH te da je dokaz za to i usvajanje zakona o referendumu dan ranije u parlamentu RS-a

Inzko je takvu poruku tijekom susreta u Banjoj Luci prenio i predsjedniku Vlade Republike Srpske Miloradu Dodiku, a nakon razgovora iza zatvorenih vrata Ured Visokog predstavnika (OHR) priopćio je kako je donošenje zakona o referendumu 'korak u opasnom smjeru'.

'Stranke koje su podržale ovaj zakon smatrat će se u potpunosti odgovornima za njegove posljedice. One izazivaju duboku zabrinutost među običnim ljudima u ovoj zemlji i riskiraju gurnuti Republiku Srpsku u izolaciju', rekao je Inzko kako ga citira OHR.

Austrijski diplomat upozorio je Dodika i čelnike ostalih stranaka sa srpskim predznakom da bi zbog aktualnog stanja u BiH pokušaj provedbe referenduma mnogi smatrali provokacijom.

'Referendum koji bi mogao ugroziti temeljna načela mirovnog sporazuma i međunarodno pravo potez je koji ne bi trebao povlačiti nijedan odgovoran političar', izjavio je Inzko koji cijelog tjedna provodi konzultacije s političkim liderima iz BiH uoči zasjedanja Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u (PIC).

Inzko političare iz BiH poziva da konačno nađu rješenje za otvorena pitanja raspodjele državne i vojne imovine između različitih razina vlasti kao i na 'povratak konstruktivnoj politici', priopćio je OHR.