PROCJENA NASA-E

Dva nova problema na raketoplanu Endeavouru

11.02.2010 u 12:54

Bionic
Reading

Američka svemirska agencija NASA procjenjuje da su se pojavila dva nova problema na oplati Endeavoura, raketoplana koji je u srijedu pristao uz Međunarodnu svemirsku postaju (ISS), javljaju agencije

Inženjeri na Zemlji proučavaju razmjere štete nastale na termalnoj pločici i na keramičkom prstenu space shuttlea, a čini se da problemi nisu ozbiljni, ali je potreban dodatni oprez, prenosi agencija AP.

'Na prvi pogled čini se da ne bismo trebali biti jako zabrinuti zbog tih oštećenja, ali želimo biti temeljiti i pozorno proučiti taj problem', rekao je čelnik upravljačkog tima misije LeRoy Cain.

Dok se stručnjaci bave tim problemom, 11 astronauta na postaji provelo je miran dan tijekom kojeg su zamijenili pokvarene dijelove sustava koji urin pretvara u pitku vodu.

Astronauti će danas početi obavljati radove na instaliranju nove kupole s opservatorijem na ISS, što je najvažniji zadatak  te misije Endeavoura, jedne od posljednjih misija NASA-ina postojećeg svemirskog programa.

Šestero američkih astronauta s Endeavoura na postaji će ostati devet dana. Oni će na ISS ugraditi kupolu sa šest prozora koja će budućim posadama omogućiti panoramski pogled izvan postaje. Tom će se ugradnjom završiti američki dio posla na ISS-u.

Ovo je posljednja godina postojećeg svemirskog programa NASA-e i sva njezina tri vremešna raketoplana će se do kraja godine povući iz upotrebe.

Endeavour, Atlantis i Discovery će 2010. imati još četiri lansiranja, a na ISS će prevoziti samo rezervne dijelove.

Američka svemirska agencija je još 2003. godine, nakon nesreće Columbije, odlučila umiroviti svoju flotu raketoplana čim bude završena gradnja ISS-a.

NASA je planirala zamijeniti postojeću flotu novom generacijom svemirskih brodova Orion, ali je predsjednik Barack Obama ukinuo financiranje tog projekta i namijenio šest milijardi dolara u sljedećih pet godina za poticanje komercijalnih kompanija na razvoj 'svemirske taksi službe' i prevoženje američkih astronauta na ISS.

Amerikanci također imaju ugovor s ruskom svemirskom agencijom za prijevoz svojih astronauta u svemir.