ZABRINUTI ZAPAD

Iran pojačava nuklearne pogone!

10.02.2010 u 21:31

Bionic
Reading

Iran je inspektorima nuklearnog programa nakon provedenih priprema rekao da će početi obogaćivati uran na višem stupnju u roku od nekoliko dana, kako se spominje u povjerljivom UN-ovom memorandumu koji je dobila agencija Reuters

Teheran je u utorak objavio da je počeo obrađivati svoj uran, ali u današnjem memorandumu stoji: 'Rečeno nam je da se očekuje da će postrojenje početi proizvoditi uran obogaćen do 20 posto u roku od nekoliko dana.'

Memorandum čelnika Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Yukiya Amana kaže da je Iran rekalibrirao 164 centrifuge, mali dio od svojih tisuća strojeva, za obogaćivanje na veću razinu u pilot-postrojenju Natanz.

Amano sugerira da je zabrinut izostankom obavještavanja unaprijed o tom potezu koji će, kažu zapadne sile, pojačati sumnje da Iran smjera obogaćivanje na 90 posto koje je prikladno za proizvodnju atomske bombe.

On je rekao da je IAEA-u o potezu Iran obavijestio u ponedjeljak te da je ta agencija odmah zatražila od Teherana da ga ne pokreće prije no što će inspektori moći prilagoditi svoje procedure nadzora i dobiti pojašnjenja o očekivanom trajanju novog programa i tehničkim pojedinostima.

'U ponedjeljak kada su inspektori agencije došli u pilot-postrojenje obaviješteni su da je Iran počeo ubacivati svoj nisko obogaćeni uran u jednu od kaskada (mrežu centrifuga) prethodnu večer zbog testiranja', kaže memorandum.

Viši diplomat upoznat s operacijama IAEA-e Reutersu je rekao da je 'agencija trebala biti ranije obaviještena'. 'To je uzbunjujući trend koji se može samo pogoršati. Izgleda da će se sukobljavanje sa Zapadom pojačavati', rekao je diplomat.