ŠTRAJK U GRČKOJ

Policija suzavcem, prosvjednici kamenjem

10.02.2010 u 11:56

Bionic
Reading

Grčka specijalna policija suzavcem je u srijedu pokušala rastjerati radnike zaposlene u javnih službama koji u centru Atene prosvjeduju protiv vladinih mjera štednje na njihovim plaćama

'Policajci su bacili suzavce na prosvjednike nakon što su se smetlari sa svojim kamionima pokušali pridružiti glavnoj prosvjednoj povorci kroz policijski kordon', izjavio je policijski izvor za Reuters. Isti izvor je dodao kako su prosvjednici na suzavac odgovori bacanjem kamenja, ali je incident vrlo brzo završen bez šire eskalacije.

Zbog štrajka javnih služni cijela Grčka je paralizirana.

Prosvjed je usmjeren protiv vladinih mjera, kojima je predviđeno zamrzavanje plaća i smanjivanje bonusa na plaće, zahvatit će državne škole, bolnice, porezne urede i urede lokalne uprave.

Prosvjednici se protive i podizanju dobne granice za odlazak u mirovinu kao i poreznoj reformi koja, navodno, ide na ruku bogatima.

Grčku je ekonomska kriza koja je zahvatila cijeli svijet temeljito protresla jer se našla u nemogućnosti da vraća golemi dug od kojega je godinama živjela.

Čini se da će prvi put u 11-godišnjoj povijesti eura Europa intervenirati i financijski pomoći Ateni.

U četvrtak bi se u Bruxellesu trebali sastati čelnici država Europske unije na summitu posvećenom gospodarstvu u trenutku kada sve više raste strah od povećanja duga u Grčkoj, Portugalu i drugim slabijim zemljama eurozone, koji bi mogao narušiti globalni oporavak.