Svijet LJUTITA MOSKVA

Američki proturaketni štit uperen protiv Rusije

Američki proturaketni štit 'uperen je protiv Rusije' i razlike u stajalištima o tome priječe zaključenje rusko-američkih pregovora o smanjenju nuklearnog oružja te bi štit trebalo uključiti u pregovore, rekao je u utorak u Moskvi zapovjednik ruskog združenog stožera, general Nikolaj Makarov

'Razvoj i raspoređivanje proturaketnog obrambenog sustava upereno je protiv Ruske Federacije', citira agencija Interfax.

Unatoč izjavama nekih dužnosnika da će proturaketni štit štititi i 'našu sigurnost, to nije istina' i 'zbog toga je potpuno razumljivo da o tome imamo negativno stajalište', rekao je Makarov.

Američka agencija AP piše da su riječi generala Makarova najsnažnija dosad ruska kritika američkog projekta izgradnje proturaketnog štita u Europi.

Francuska agencija AFP piše da je izjava slijedila pošto je ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u petak potvrdio novu vojnu doktrinu Rusije prema kojoj je NATO među vodećim prijetnjama za njezinu sigurnost.

Makarov je također rekao da bi planirani američki proturaketni štit morao biti dio rusko-američkih pregovora o sporazumu koji će naslijediti START I (Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja), kojemu je valjanost istekla 5. prosinca).

Moskva i Washington najavljivali su da će novi sporazum potpisati do kraja 2009, no pregovori se odugovlače.

Američki predsjednik Barack Obama nakratko je zadovoljio Rusiju odustajanjem od gradnje proturaketnog štita u Poljskoj i Češkoj Republici, čemu se Moskva oštro protivila.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još