NAKON 35 GODINA

Republikanska milicija INLA položila oružje

08.02.2010 u 14:41

Bionic
Reading

Paravojna organizacija odgovorna za neke od najsmrtonosnijih akcija u Sjevernoj Irskoj, Irska nacionalna oslobodilačka vojska (INLA), objavila je u ponedjeljak da je predala oružje 12 godina nakon mirovnog sporazuma kojim je okončano nekoliko desetljeća nasilja u Sjevernoj Irskoj.

Katolička milicija koja je između svog osnivanja 1975. i 2001. ubila 147 ljudi, prema bazi podataka Sutton sveučilišta Ulstera, potvrdila je da je uništila svoje naoružanje pod nadzorom Međunarodnog neovisnog povjerenstva za razoružanje.

INLA
, nastala odvajanjem od Irske Republikanske Armije (IRA) u listopadu prošle godine, objavila je da je oružana borba završena i da je razoružanje korak dalje u mirovnom procesu.

Sporazum, koji omogućuje Sjevernoj Irskoj da preuzme nadzor nad policijom i pravosudnim sustavom, postignut je 4. veljače nakon gotovo dva tjedna pregovora između Demokratske unionističke stranke (DUP) i Sinn Feina.

Dvije glavne stranke u sjevernoirskoj skupštini, katolički Sinn Fein i protestantski DUP, postigle su sporazum o prijenosu policijskih i pravosudnih ovlasti s Londona na Belfast, te tako spriječile kolaps zajedničke sjevernoirske vlade.

Međunarodno neovisno povjerenstvo je u priopćenju potvrdilo da su uništeni streljivo, oružje, eskploziv i eksplozivne naprave.

U kolovozu 1998. sklopljen je mirovni sporazum kojim su se strane obvezale na razoružanje u borbama probritanskih i irskih nacionalističkih grupa, u kojima je ubijeno najmanje 3.500 ljudi.

Proces razoružanja u Sjevernoj Irskoj ubrzan je prošle godine.