POBUNJENI FANATICI

Vehabije postavile punkt i legitimiraju

08.02.2010 u 11:34

Bionic
Reading

Vehabije, koji žive u Gornjoj Maoči nedaleko od Brčkog, nakon policijske akcije 'Svjetlost' postavili su punkt na ulazu u svoje zabačeno selo i legitimiraju svaku nepoznatu osobu, objavile su banjolučke Nezavisne novine

U petak navečer novinari su se uvjerili da prolaz cestom vehabije dopuštaju jedino policiji i svojim poznanicima, a od nepoznatih, pa čak i od policije u civilu, traže legitimaciju. Mještanin koji je imao bradu i bio odjeven kao vehabija, sjedio je u džipu parkiranom uz rub ceste, a kad je uočio da se selu približavaju dva automobila izišao je iz svog vozila. Nakon što je prošao obilježeni policijski golf, vehabija je stao na cestu, mahnuo rukom, što je značilo da se vozač drugog automobila zaustavi. Prišao je vozaču i upitao ga kuda se zaputio, a nakon što je neuniformirani policajac pokazao službenu iskaznicu, vehabija se vratio u svoj džip.

Nedim Mutapčić, policijski komesar MUP-a TK, jučer je kazao da su taj sporni punkt uklonili.

Inače, posljednjih se dana na lošem i gotovo nepristupačnom putu prema Gornjoj Maoči mogu vidjeti samo vozači i njihovi suputnici, koji na prvi pogled odaju da se radi o vehabijama. Uglavnom se radi o vozilima austrijskih registracijskih oznaka

Dževad Galijašević, član Ekspertnog tima jugoistočne Europe za borbu protiv terorizma i organiziranog kriminala, rekao je jučer da policija ne treba zaustaviti aktivnosti nadzora nad Gornjom Maočom, iako nema političku i vjersku podršku.

'Imamo ozbiljan problem. Nitko važan iz Sarajeva – Sulejman Tihić, Haris Silajdžić, Bakir Izetbegović, pa ni reis – nije dao podršku i sad se stvara fronta. Policija je bukvalno ostavljena sama, ali policija mora nastaviti akciju, inače ćemo imati propalu akciju poput slučaja Pogorelica', izjavio je Galijašević.

Njegovo je mišljenje da je Tužiteljstvo BiH napravilo lošu kvalifikaciju kaznenih djela za koje terete sedmoricu uhićenih i da će biti teško dobiti sudski proces. On procjenjuje da će vehabije iz Gornje Maoče nastaviti sa svojim aktivnostima. Kaže da vehabije iz Gornje Maoče ne treba podcjenjivati, ali da je zapravo 'najveći problem islamskih radikala u džamiji kralja Fahda u Sarajevu'.

'Ako dan poslije akcije glavni državni tužitelj Milorad Barašin kaže da su uhitili opasnu terorističku grupu, zašto im terorizam nije stavljen na teret? A to što imaju dvije-tri žene, što djeci ne daju u školu, to je prekršaj', komentirao je Galijašević.

On smatra da policija nije tražila bunkere u kojima se, kako tvrdi, nalazi veliko naoružanje i količina municije, već da je oduzeto oružje pronađeno u kućama vehabija.

Podsjećamo, u najvećoj postdejtonskoj policijskoj akciji 'Svjetlost' uhićeno je sedam osoba, a zaplijenjeno je 18 pištolja, sedam pušaka, 30 okvira za pištolj i drugo.