ŠIRENJE AKCIJE

Izrael šalje rezerviste u Gazu

12.01.2009 u 07:44

Bionic
Reading

Izrael je počeo slati pripadnike pričuvnih snaga vojske u borbe s palestinskim gerilcima u pojasu Gaze, objavio je vojni glasnogovornik u nedjelju navečer na izraelskoj televiziji

Brigadir Avi Benayahu nije htio reći znači li slanje rezervista širenje izraelske operacije koja traje već 16 dana. Vojska je počela mobilizirati pričuvne snage nešto poslije početka operacije 27. prosinca, a prije kopnene invazije 3. siječnja.

Broj poginulih Palestinaca od početak izraelske ofenzive 17. prosinca dostigao je 869, od kojih su mnogi civili, rekli su dužnosnici zdravstvenih službi u Gazi. Po izraelskim podacima poginulo je 13-ro Izraelaca, troje civila i deset vojnika.

Vodeća organizacija za zaštitu ljudskih prava u subotu je optužila Izrael da koristi streljivo s bijelim fosforom u svojoj ofenzivi u Pojasu Gaze i upozorila na opasnost za civile koji se nalaze u području borbi. Human Rights Watch (HRW) je u svojoj izjavi rekao da su njegovi promatrači u Izraelu primijetili višestruke eksplozije granata s bijelim fosforom 9. i 10. siječnja blizu Gaze i izbjegličkog logora Jabalya.

Organizacija je rekla kako izgleda da Izrael koristi bijeli fosfor kako bi prikrio svoje vojne operacije što je "dopuštena uporaba po načelima međunarodnog humanitarnog prava".

"No bijeli fosfor je vrlo zapaljiv te može ozbiljno opeći ljude i zapaliti zgrade, polja i druge civilne objekte u blizini. Potencijal nanošenja štete stanovništvu uvećan je velikom gustoćom naseljenosti u Gazi, jednoj od najviših u svijetu", rekao je Human Rights Watch i pozvao Izrael da prestane koristiti bijeli fosfor.

Glasnogovornik izraelske vojske nije imao komentar.

Izrael je u ponedjeljak nastavio ofenzivu na Gazu, a izraelska ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni izjavila je da je postignut "napredak" glede međunarodnih napora da se u Gazi uspostavi primirje, ali da još ima "poteškoća".

Tijekom noći i jutra u ponedjeljak izraelska je ofenziva nastavljena nesmiljenm žestinom, ušavši u treći tjedan.

Zračni napadi se nastavljaju a prema riječima vojnog glasnogovornika, zrakoplovstvo se tijekom noći obrušilo na 12 ciljeva, uglavnom na kuće Hamasovih aktivista i tunele za krijumčarenje oružja ispod granice s Egiptom.

Livni nije htjela reći da li je ofenziva ušla u završnu fazu ali je poručila da "ne prihvaća da u ratu protiv terorizma UN odlučuje kada će se stati".

Pokrenuvši ofenzivu u Gazi, objasnila je Livni, Izrael je pokrenuo akciju "odvraćanja" protiv militantnih palestinskih frakcija a istovremeno je umanjio borbenu sposobnost Hamasa.