REPUBLIKA SRPSKA

Oštro upozorenje SAD-a zbog referenduma

05.02.2010 u 19:17

Bionic
Reading

Američka je administracija u petak tijekom susreta u State Departmentu ošto upozorila predstavnike bosanskih Srba zbog najave organiziranja referenduma u tome entitetu, objavio je parlament Republike Srpske

Zamjenik pomoćnika državne tajnice SAD-a Stuart Jones izrazio je u razgovoru s predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske Igorom Radojičićem 'ozbiljnu zabrinutost američke administracije' zbog donošenja zakona, a poglavito odluke o eventualnom referendumu u Republici Srpskoj, priopćeno je iz Narodne skupštine RS.

Dodaje se da je Radojičić izvijestio Jonesa o proceduri donošenja zakona o referendumu što ga je vlada Republike Srpske uputila u parlament. Srpski čelnik u BiH i predsjednik vlade RS-a Milorad Dodik najavio je da bi se referendum u tome entitetu mogao održati tijekom veljače ili u ožujku kako bi se osporile ovlasti međunarodne administracije u BiH i nametanje odluka.

Dužnosnik u State Departmentu Stuart Jones pozvao je političare u BiH na nastavak razgovora o ustavnim promjenama nakon izbora 2010., objavljeno je iz Narodne skupštine RS-a. Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić je u Washingtonu uz više dužnosnika iz BiH nazočio tradicionalnom molitvenom doručku.

Dvojica američkih senatora, John McCain i Joseph Lieberman, u petak su u Sarajevu istaknula da će Sjedinjene Države nastaviti snažno podupirati teritorijalnu cjelovitost i suverenitet Bosne i Hercegovine, no očekuju da se unutar te zemlje postigne suglasnost o reformama koje je nužno provesti kako bi se ubrzalo njezino približavanje euroatlantskim integracijama.