Svijet TUŽBA ZA NEPOŠTIVANJE HAŠKOG SUDA

Šešelj otkrio imena 11 zaštićenih svjedoka

Čelnik srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj kojemu se trenutačno sudi na Međunarodnome kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju zbog ratnih zločina u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj od 1991. do 1994., ponovno je optužen za nepoštovanje suda, priopćio je ICTY u petak

Sudsko vijeće u četvrtak je pokrenulo postupak protiv Šešelja jer je u svojoj knjizi otkrio podatke o jedanaestero zaštićenih svjedoka. Otkrio je njihova imena, zanimanje i mjesto boravka, a to je, kaže se u priopćenju, kršenje odluke sudskoga vijeća o zaštiti identiteta svjedoka.

Ova optužba uslijedila je pošto je u prosincu 2009. Žalbeno vijeće presudilo da je sudsko vijeće pogriješilo kada je u kolovozu 2009. zaključilo da nema temelja za progon Šešelja zbog nepoštovanja suda. Taj se prvi zahtjev Tužiteljstva odnosio na tri Šešeljeve knjige koje u optužnici nisu identificirane naslovima. Tužiteljstvo se žalilo na odluku sudskoga vijeća u vezi s jednom od tih triju knjiga. Tu je žalbu Žalbeno vijeće prihvatilo 17. prosinca 2009. i onda je predsjednik Suda na taj slučaj imenovao suce O-Gon Kwona, Kevina Parkera i Burtona Halla.

Još nije određen datum Šešeljeva izjašnjavanja o krivnji, kaže se u ICTY-jevu priopćenju. Šešelj je već jednom osuđen zbog nepoštovanja suda. Proglašen je krivim 24. srpnja 2009. i osuđen na 15 mjeseci zatvora jer je u knjizi otkrio ime i druge osobne podatke zaštićenih svjedoka. Ta presuda još čeka odluku žalbenoga vijeća.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još