BANKOVNI PODACI

SAD zaprijetio prekidom suradnje s EU-om!

05.02.2010 u 14:45

Bionic
Reading

Sjedinjene Države zaprijetile su da neće više surađivati s institucijama EU-a u razmjeni bankovnih podataka u okviru protuterorističke borbe ako Europski parlament sljedećeg tjedna ne odobri sporazum o tom pitanju

'Ako se Europski parlament usprotivi tom sporazumu', koji omogućava Washingtonu pristup bankovnim podacima europskih građana, 'nisam siguran da će američke vlasti željeti ponovno raspravljati o tom pitanju s Europskom unijom', rekao je američki veleposlanik pri Uniji, William Kennard, u pismu poslanom predsjedniku Europskog parlamenta Jerzyju Buzeku i šefovima političkih skupina.

Europski parlament mogao bi sljedeći tjedan, u četvrtak, odbaciti sporazum koji omogućava američkim vlastima da dobiju informacije iz međubankarske mreže Swift. Odbor za građanske slobode EP-a glasovao je, naime, u četvrtak protiv spornog sporazuma te je EP-u preporučio da ga na konačnom glasovanju tijekom plenarne sjednice ne ratificira.

Odbor smatra da ovlasti koje su američkim vlastima dane privremenim sporazumom ne pružaju dovoljno jamstava za zaštitu privatnosti građana i tvrdi da je riječ o pretjeranom kršenju ljudskih prava.

Riječ je o privremenom sporazumu u trajanju od devet mjeseci koji je stupio na snagu 1. veljače, ali koji će biti stavljen izvan snage ako ga ne potvrdi Europski parlament.