VJERSKI FANATICI

Među uhićenim vehabijama i jedan Hrvat!

05.02.2010 u 10:19

Bionic
Reading

Adnan Rustemi, jedan od uhićenih u akciji bosanskohercegovačke policije u selu Gornja Maoča kod Brčkog izvedenoj u srijedu, ima hrvatsko državljanstvo, izjavio je u petak Hini glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić

On je pojasnio kako je Rustemi kao strani državljanin nakon privođenja predan službi za strance Ministarstva sigurnosti BiH.

Prema zakonima BiH, stranci koji su privedeni u BiH zbog nelegalnog boravka ili sumnje na počinjenje kaznenog djela privremeno se zadržavaju u imigracijskom središtu službe za strance u okolici Sarajeva pa je takav slučaj i s 28-godišnjim Rustemijem.

On bi u narednih mjesec dana trebao biti deportiran u Hrvatsku, no pravosudna će tijela prije toga dodatno provjeriti je li Rustemi počinio kakvo kazneno djelo u BiH.

Tjednik Slobodna Bosna u petak tvrdi da su kod Rustemija tijekom uhićenja pronađene tri hrvatske putovnice te da će stoga njegov identitet biti dodatno provjeravan u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova Hrvatske.

U velikoj akciji policijskih snaga u BiH u kojoj je pretraženo selo koje slovi kao uporište radikalnih islamista, uz Rustemija je uhićeno još sedam osoba, državljana BiH.

Oni su identificirani kao Nusret Imamović, Safet Barčić, Edis Bosnić, Dževad Hodžić, Hajrudin Ribić, Senad Midžić i Mersad Čekić.

Za sve njih Tužiteljstvo BiH zatražilo je jednomjesečni pritvor, jer ih se tereti za ozbiljna kaznena djela poput ugrožavanja ustavnog poretka i teritorijalne cjelovitosti BiH.