ŠTO ĆE KINEZI REĆI?

Obama će u veljači primiti Dalaj lamu

04.02.2010 u 22:35

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama primit će tibetanskog vjerskog vođu Dalaj lamu u Bijeloj kući tijekom veljače, potvrdio je u četvrtak njezin glasnogovornik.

'On će biti ovdje kasnije ovoga mjeseca', rekao je glasnogovornik Robert Gibbs na pitanje o posjetu Dalaj lame. Gibbs nije iznio točan datum sastanka, niti je rekao hoće li se Obama i njegov gost zajedno pojaviti pred novinarima.

Najava iz Bijele kuće, očekivana već dulje vrijeme, sigurno će dodatno pojačati napetosti između SAD i Kine. SAD želi pomoć Kine u rješavanju nuklearne prijetnje Irana i Sjeverne Koreje, kao i kod pitanja gospodarske krize i klimatskih promjena.

Kina, koja optužuje Dalaj lamu da promiče neovisnost Tibeta, osudila je najavu sastanka u Bijeloj kući. Wang Baodong, glasnogovornik kineskog veleposlanstva u Washingtonu, u izjavi za AP je pozvao SAD da otkaže sastanak 'kako bi se izbjegle daljnje negativne posljedice na bilateralne odnose'.

Aktivisti za ljudska prava smatraju da je posjet Bijeloj kući dobitnika Nobelove nagrade za mir, snažna poruka Tibetancima i drugima koji se bore za ljudska prava diljem svijeta. Dalaj lamu mnogi u svijetu slave kao moralni autoritet.

Odnosi između SAD i Kine već su narušeni nakon prošlotjedne objave Obamine administracije o prodaji 6,4 milijarde dolara oružja Tajvanu, koji Kina smatra svojom odmetnutom pokrajinom. Prije toga je SAD kritizirao Kinu zbog cenzure interneta, a u srijedu je najavio da će zaoštriti sporno pitanje potcijenjenosti kineske valute.

Prije početka američkog pritiska na Kinu, Peking je odbio podržati incijativu SAD za uvođenje novog kruga sankcija Vijeća sigurnosti UN Iranu, zbog nastavljanja nuklearnog programa i odbijanja zahtjeva međunarodne zajednice. Dalai lamin tajnik je izjavio da će tibetanski čelnik biti u Washingtonu 17. i 18. veljače.