OBAMA NA MOLITVENOM DORUČKU

'Možete sumnjati u moju politiku. U moju vjeru ne'

04.02.2010 u 21:12

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je u četvrtak na vraćanje 'duha uljudnosti' u politiku, u govoru koji je održao na 58. Nacionalnom molitvenom doručku u Washingtonu, na kojem se okupilo više od tri tisuće uzvanika iz SAD-a i svijeta, parlamentaraca, državnika, diplomata, vjerskih i poslovnih čelnika te kulturnih djelatnika.

Barack Obama u svom je govoru pozvao Amerikance da raspravljaju o najvažnijim pitanjima bez demoniziranja protivnika, rekavši da 'učtivost' nije znak slabosti.'

Sigurno možete sumnjati u moju politiku, bez da sumnjate u moju vjeru', rekao je Obama, dodajući u šali 'ili u moje državljanstvo'. To je bila rijetka opaska na račun njegovih konzervativnih kritičara koji nastavljaju tvrditi da je on musliman i da nije rođen u SAD-u pa prema Ustavu nije legitiman predsjednik.

Obama je, među ostalim kazao, kako je 'Božja milost' izražena kroz napore američke vojske u pružanju humanitarne pomoći na Haitiju. Tu milost pronose 'Amerikanci svake vjere, i oni bez vjere, ujedinjeni oko zajedničkog, višeg cilja', rekao je.

'To je nadahnjujuće. To je ono što mi Amerikanci radimo u teškim trenucima. Ujedinimo se, prepoznamo da nas takva kriza poziva da djelujemo, i uz milost Božju, krenemo', rekao je Obama.

Upozorio je da bez 'spektakularnih katastrofa' koje nas izbace iz osjećaja samozadovoljstva taj duh često nedostaje pa 'u ovome Babilonskome tornju često gubimo zvuk Božjega glasa'.

Obamin poziv na povratak uljudnosti i opetovano isticanje važnosti molitve pozdravljeni su velikim pljeskom na skupu kojem su nazočili i španjolski premijer Jose Louis Zapatero, potpredsjednik SAD-a Joe Biden, državna tajnica Hillary Clinton, prva dama Michelle Obama, senatori, kongresnici i drugi uglednici.

Hillary Clinton je govorila o ulozi koju je vjera odigrala pomažući Haićanima koji su stradali u razornom potresu, ističući kako su se pozivu za pomoć Haićanima odazvali narodi svih vjera.

Ovogodišnji je Nacionalni molitveni doručak izazvao prosvjede skupina za prava homoseksualaca, ateističkih udruga i skupina koje nadziru rad vlade, zbog zabrinutosti oko pokrovitelja skupa. Organizator je konzervativna evangelička zaklada The Fellowship, poznata kao 'The Family' (Obitelj), čije se aktiviste povezuje sa zakonom protiv homoseksualaca u Ugandi.

Obama se u govoru osvrnuo na Ugandu, nazivajući 'odvratnim' zakon kojim se homoseksualnost kažnjava zatvorom ili smrću. U tjednu Nacionalnog molitvenog doručka, u Washingtonu se održavaju i susreti dužnosnika administracije i Kongresa sa stranim gostima. Tako je i zastupnik Bagarić u srijedu razgovarao s čelnicima odjela za jugoistočnu Europu u State Departmentu, a u četvrtak je sudjelovao na susretu s republikanskim senatorom Georgeom Voinovichem iz Ohia.

Hrvatska poslala samo jednog predstavnika na Molitveni doručak

Iz Hrvatske je na ovogodišnjem Nacionalnom molitvenom doručku, koji je po tradiciji održan u washingtonskom hotelu Hilton, sudjelovao zastupnik Ivan Bagarić (HDZ), predsjednik Saborskog odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Bagarić je izjavio za Hinu kako je 'nacionalni molitveni doručak tradicija koja u Americi uspješno okuplja ljude, kako bi nadišli svoje različitosti i nalazili rješenja'. 'Dirljivo je vidjeti toliko ljudi iz toliko zemalja, toliko različitosti, ujedinjenih oko osobe Isusa Krista', dodao je.

Ocijenio kako bi Hrvatski sabor, kao parlament zemlje u kojoj se većina građana izjašnjava kršćanima, trebao preuzeti tu tradiciju i održavati molitve prije svakoga zasjedanja, pa bi onda i 'sjednice bile uspješnije'.Tijekom boravka u Washingtonu Bagarić se susreo i sa Steveom Rukavinom, predsjednikom Nacionalne federacije američkih Hrvata (NFCA), krovne udruge hrvatskog iseljeništva u SAD-u.

Bagarić je kazao kako činjenica da je on ove godine jedini hrvatski sabornik na molitvenom doručku u Washingtonu svjedoči o mjerama štednje u Hrvatskom saboru. Za usporedbu, izaslanstvo BiH imalo je osam članova, Srbije sedam, Makedonije šest, a jedino je Slovenija bila štedljivija od Hrvatske, jer su nju zastupali 'samo veleposlanik sa suprugom', kako je Hini potvrđeno iz slovenskog veleposlanstva u SAD-u.