IZ BAZE SSSR-A

Kemijsko oružje bačeno u Baltičko more?

04.02.2010 u 20:42

Bionic
Reading

Švedski političari u četvrtak su zatražili da se ispitaju izvješća da su kemijska oružja i radioaktivni otpad iz bivše vojne baze SSSR-a bačeni u Baltičko more.

Švedska postaja SVT u srijedu je prikazala dokumentarni film u kojem je agent švedske obavještajne službe rekao da je opasni otpad odbačen u blizini švedskog otoka Gotland između 1989. i 1992.

'Odvezen je noću i bačen na dva mjesta', rekao je Donald Forsberg SVT-u. Rečeno je da je otpad iz sovjetske vojne baze u Latviji koja je evakuirana nakon sloma Sovjetskog Saveza početkom devedesetih godina prošlog stoljeća.

Ministar vanjskih poslova Carl Bildt je rekao da nije vidio dokumentarni film i nije želio komentirati njegovu točnost. 'Moramo utvrditi kakvu je vrstu informacija dobila bivša vlada. Očito je njihova procjena bila da ne trebaju djelovati na osnovi te informacije', rekao je Bildt za vijesti švedske radijske postaje.

Bildt je rekao da planira, među ostalima, kontaktirati Jana Eliassona koji je tada bio državni tajnik za vanjske poslove. Eliasson, koji je kasnije bio ministar vanjskih poslova, rekao je da podržava skidanje oznake tajnosti s izvješća.