NAKON AFERE SA ŽENINIM LJUBAVNIKOM

Robinson se vratio na premijersku stolicu

03.02.2010 u 20:21

Bionic
Reading

Peter Robinson vratio se na mjesto premijera Sjeverne Irske nakon što je prošloga mjeseca 'nakratko' odstupio, objavila je u srijedu njegova Demokratska unionistička stranka (DUP)

Robinson je odstupio 11. siječnja kako bi sudjelovao u istrazi oko novca koji je njegova supruga prikupila za svog bivšem 19-godišnjeg ljubavnika. Pravno mišljenje neovisnih stručnjaka u srijedu je Robinsona oslobodilo sumnje da je bio umiješan u skandal u vezi supruge te potvrdilo da je on u svakom trenutku postupao u skladu sa svojim javnim obvezama, navodi se u priopćenju DUP-a.

'Stoga sam sretan što u ovo kritično doba mogu ponovno u potpunosti preuzeti sve dužnosti mog položaja', rekao je Robinson. Ministrica Arlene Foster mijenjala ga je za vrijeme istrage skandala koje je moglo najduže potrajati šest tjedana.

Robinson je tijekom trotjedne pauze u obavljanju premijerskih dužnosti ostao na čelu svoje probritanske Demokratske unionističke stranke i nastavio pregovarati sa Sinn Feinom, irskom nacionalističkom strankom, i koalicijskom partnerom DUP-a u vladi, o daljnjem tijeku prijenosa političkih i pravosudnih prava i ovlasti s Londona na Belfast.