ŠKOLARINA 2.400 EURA

U Sloveniji se osniva katoličko sveučilište

03.02.2010 u 18:37

Bionic
Reading

U Ljubljani će na jesen započeti djelovati Fakultet poslovnih znanosti koji osniva Slovenska biskupska konferencija, a zamišljen je kao osnova budućeg Katoličkog sveučilišta

Kako je u srijedu objavio Slovenski katolički institut, za nekoliko tjedana počet će postupak upisa 50 studenata u prvu godinu trogodišnjeg studija po bolonjskom programu.

Školarina za jednu godinu studija iznosi 2400 eura, a završeni studenti dobit će naziv diplomiranog ekonomista. Budući da studij ima odobrenje države, odnosno da je akreditiran kod ministarstva za školstvo, studenti Katoličkog sveučilišta imat će sva prava kao i studenti ostalih svjetovnih fakulteta, a i njihova diploma bit će jednako vrijedna kao i diplome ostalih visokoškolskih ustanova.

Kao glavnog promotora ideje o jačem angažiranju Crkve na području visokoškolskog obrazovanja u Sloveniji obično se ističe novog ljubljanskog nadbiskupa Antona Stresa, koji je osnivanje Katoličkog sveučilišta istaknuo kao jedan od svojih prioriteta u sljedećih pet godina.

U okviru sveučilišta djelovala bi još dva fakulteta prirodnih znanosti. Iako Katolička crkva u Sloveniji tvrdi da raspolaže dovoljnim znanjem, infrastrukturom i financijskim izvorima za sveučilište, u znanstvenim i pedagoškim krugovima javlja se skepsa prema ideji formiranja usporednih katoličkih obrazovnih ustanova. Razlog, tvrde predstavnici tih krugova, nije 'konkurencija' nego iskustvo prema kojemu nove visokoškolske obrazovne institucije ne donose i novu kvalitetu.

To se - kako navode krugovi blizu Ljubljanskom sveučilištu - pokazalo i u liberalizaciji visokog školstva na kojoj je javno-privatnim partnerstvom na tom području ustrajala prijašnja vlada, kad su osnivani fakulteti i visoke škole u mnogim mjestima, ali bez dovoljno znanstvenog osoblja i predavača.