ZAŠTITA BRANDA

Hrvatski poduzetnik tužio Lufthansu AirPlus

03.02.2010 u 14:15

Bionic
Reading

Hrvatski poduzetnik Rikard Frgačić, bivši vlasnik i direktor dviju turističkih agencija, tužio je zagrebačkome Trgovačkom sudu njemačku tvrtku Lufthansu AirPlus od koje traži naknadu štete jer se, kako tvrdi, već 12 godina neovlašteno koristi njegovim brandom

Tužba protiv tvrtke Lufthanse AirPlus Servicekarten GmbH podnesena je zbog povrede branda, to jest žiga kojim se, po tvrdnjama tužitelja, njemačka tvrtka nezakonito koristi od 1998. godine. Frgačić, naime, tvrdi da je prije te tvrtke za prodaju avionskih karata preko interneta ime i znak Air Plus zaštitio kao svoje intelektualno vlasništvo.

U tužbi je navedeno da je vrijednost spora 625 tisuća kuna, no Frgačić objašnjava da je to samo početni iznos koji će se naknadno znatno povećati budući da, kako kaže, međunarodni pravni stručnjaci moguću odštetu procjenjuju do 30 milijuna eura.

Frgačić tvrdi da je nekoliko puta spor s njemačkom tvrtkom pokušao riješiti nagodbom, no kako ona za to nije imala sluha, odlučio se na tužbu kako bi zaštitio svoje interese.

Najavio je da će identičnu tužbu podnijeti u Njemačkoj za područje Europske unije te u ostalim zemljama gdje je njegov znak Air Plus zaštićen.