Svijet DRUGI MANDAT

Karlos Papulias opet predsjednik Grčke

Grčki predsjednik Karolos Papoulias ponovno je izabran za predsjednika države u srijedu nakon što je dobio većinsku potporu na glasovanju u parlamentu

Karlos Papoulias (81), bivši socijalistički ministar vanjskih poslova i zastupnik u parlamentu, izabran je na drugi petogodišnji mandat s čak 266 glasova od ukupno 300 zastupnika.

Prvi put je izabran za predsjednika, što je u Grčkoj uglavnom ceremonijalna dužnost, u veljači 2005. Tada je bio zajednički kandidat vladajuće Nove demokracije premijera Kostasa Karamanlisa i oporbenog PASOK-a, čiji je bio član.

Rođen je u Janini 1929. godine. Studirao je pravo u Ateni i Milanu, a doktorirao je na Sveučilištu u Koelnu i bavio se pravom od 1963. do 1981. Za vrijeme vojnog udara u Grčkoj 1967. živio je u Njemačkoj. Tijekom idućih sedam godina Papulias je pomogao uspostaviti studentsku organizaciju otpora. Kasnije je bio jedan od osnivača Svegrčkog socijalističkog pokreta (PASOK), aktualne vladajuće stranke u Grčkoj. Ministar vanjskih poslova bio je u dva mandata, 1985-89 i 1993-96.

U Grčkoj je vrlo popularan političar. Prema posljednjoj anketi, njegov rad na mjestu predsjednika odobrava 82 posto Grka.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još