Svijet LOVCI POMAHNITALI

Invazija divovskih lignji na jugu Kalifornije

Divovske lignje pojavile su se posljednjih dana u velikom broju uz obale južne Kalifornije kod Newport Beacha, 70 km južno od Los Angelesa, izvješćuje u utorak lokalni tisak

Od prošloga petka sportski ribolovci ih ispred obale Newport Beacha love na stotine svake večeri, prosječne težine od devet do 18 kilograma, a najteže su težile i više od 27 kg, piše u utorak lokalni list Daily Pilot. Divovske lignje, poznate i kao Humboldtove lignje, mogu težiti do 45 kila, a s krakovima i lovkama biti duge do pet metara.

Chris Cunningham, voditelj lokalne trgovine ribolovnom opremom, kazao je da je to najveći val Humboldtovih lignji koje je vidio u Newport Beachu u svojih 25 godina ribarenja. Upozorio je ribolovce da ne love više od pet komada ako ne mogu nositi više od 50 kg, nego da ih love pa oslobađaju, što je u SAD-u popularna praksa poznata kao 'catch-and-release'.

Njegova trgovine svake večeri organizira ribolovne izlete brodom Western Pride. U petak su ulovili 225 liganja, u subotu 350, a u nedjelju 625, rekao je Cunningham, dodajući da se i drugi brodovi vraćaju s velikim ulovima liganja.

Humboldtova lignja, učestala uz obale Čilea i Perua, agresivan je grabežljivac koji se kreće za hranom, pa se pretpostavlja da je do obala Kalifornije došla progoneći jata inćuna, navodi Daily Pilot.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još