Svijet VELIKA AKCIJA U BIH

600 policajaca u raciji na vehabije

Jake policijske snage u utorak od ranih jutarnjih sati okružile su selo Gornja Maoča u okolici Brčkog u Bosni i Hercegovini u potrazi za osobama osumnjičenim da ugrožavaju nacionalnu sigurnost te zemlje i njen ustavni poredak, potvrđeno je u utorak iz policijskih i pravosudnih izvora u BiH.

Prema dostupnim informacijama, više od šest stotina policajaca te pripadnika Tužiteljstva Bosne i Hercegovine provode najveći sigurnosnu operaciju u BiH nakon okončanja rata u toj zemlji, a uključene su sve policijske agencije u BiH, uključujući Obavještajno-sigurnosnu agenciju (OSA), Agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) te Graničnu policiju (GP).

"Po nalogu Tužiteljstva BiH provodi se potraga za osobama za koje se pretpostavlja da predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti i da ugrožavaju ustavni poredak BiH", izjavio je glasnogovornik državnog tužiteljstva Boris Grubešić.

Lokalni su mediji izvijestili kako akcijom rukovode ravnatelj Uprave policije Federacije BiH Zlatko Miletić i glavni tužitelj BiH Milorad Barašin.

Novinarskim ekipama ulazak u Gornju Maoču nije dopušten.

Selo Gornja Maoča na području Distrikta Brčko poznato je kao potpuno izolirana zajednica u kojoj žive vehabije, pripadnici radikalne islamske skupine.

Oni su u proteklim godinama odbijali poštovati zakone koji vrijede u BiH te su provodili šerijat, a u selu su uspostavili i izdvojeni školski sustav na arapskom jeziku.

Mediji u BiH su, izvješćujući o stanju u toj zajednici, često navodili kako među stanovnicima uz državljane BiH ima i veći broj stranaca.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još