Svijet SLOBODA OKUPLJANJA

Washington zabrinut zbog represije u Moskvi

Sjedinjene Države u ponedjeljak su izrazile zabrinutost zbog represije ruskih vlasti protiv mirnih prosvjeda građana u Moskvi u nedjelju 31. siječnja, upozorivši da je to novi udar protiv slobode govora i okupljanja u Rusiji.

Ruska policija je u nedjelju u Moskvi privela više desetaka prosvjednika, među njima i oporbene političare Borisa Nemcova i Eduarda Limonova, na prosvjednom skupu na kojem je 200 do 300 okupljenih tražilo ustavom zajamčenu slobodu okupljanja.

"SAD je zabrinut izvješćima da su vlasti u Moskvi 31. siječnja ponovo razbile mirne prosvjede ruskih građana", navodi se u priopćenju State Departmenta.

"Uhićenje najmanje 100 prosvjednika, uključujući i utjecajne branitelje ljudskih prava i oporbene političke čelnike, zajedno s izvješćima o zlostavljanju nekih prosvjednika, predstavlja još jedna udarac slobodi govora i okupljanja, koje su univerzalna i temeljna prava koja zavređuju da ih se štiti i promiče", ističe se u priopćenju.

Svakoga 31. u mjesecu koji broji toliko dana, oporba i Rusi koji se zalažu za ljudska prava pozivaju na prosvjede kako bi se založili za članak 31. ruskoga ustava kojim se štiti sloboda okupljanja. Moskovske vlasti uporno odbijaju zahtjev za dopuštenjem takvih prosvjeda, često grubo rastjeraju okupljene, a sve obično završi i s uhićenjem desetak prosvjednika.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još