SLOVENIJA U KRIZI

Pada povjerenje Pahorovoj vladi

01.02.2010 u 15:11

Bionic
Reading

Samo četvrtina Slovenaca vjeruje u brz izlazak iz gospodarske krize kroz strukturne reforme koje najavljuje premijer Borut Pahor, a smanjeno je i povjerenje u stabilnost četverostranačke koalicije lijevog centra koju on vodi, pokazala je anketa koju je u ponedjeljak objavilo ljubljansko Delo

Premijer Pahor u zadnje je vrijeme više puta izjavio da je uvjeren da će Slovenija izaći 'kao pobjednica' iz borbe s gospodarskom krizom do kraja ove godine, i to na osnovi strukturnih reformi koje priprema njegova vlada. Među sudionicima ankete koju je objavio vodeći slovenski list njih samo 24,3 posto navelo je da vjeruje da će se Pahorova vlada idućih mjeseci uspješno suočiti s gospodarskom krizom, a čak 70,2 posto da u tome neće biti uspješna.

Nešto optimističniji od prosjeka su stariji ispitanici i potencijalni glasači za stranke u vladi, dok mlađe kategorije ispitanika i glasači skloni oporbi natprosječno smatraju da vlada neće zabilježiti uspjeh reformama na području mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, liberalizacijom tržišta rada i poticanjem stranih investicija.

Ista anketa, provedena krajem prošlog tjedna, pokazala je da po mišljenju ispitanika Pahorova koalicija ne funkcionira kako su očekivali, ni nakon što je Pahor uspio smijeniti ministra za okoliš i prostor Karla Erjavca, predsjednika koalicijske stranke DESUS. Dok je u anketi prije mjesec dana 69 posto ispitanika ocjenjivalo da je Pahorova koalicija stabilna, sada ih je u to uvjereno 44,7 posto, a u suprotno 38,7 posto.