ZAPOVJEDNIK ARMIJE BIH

Uhićen trusinački zločinac

01.02.2010 u 15:00

Bionic
Reading

Zulfikar Ališpago, bivši zapovjednik posebne postrojbe Armije Bosne i Hercegovine čiji su pripadnici počinili ratne zločine nad Hrvatima u hercegovačkom selu Trusina, uhićen je u ponedjeljak, potvrđeno je iz sjedišta Tužiteljstva BiH u Sarajevu

U priopćenju dostavljenom medijima stoji da su Ališpagu po nalogu državnog tužiteljstva tijekom dana uhitili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

Ališpagu, koji uz bosanskohercegovačko ima i državljanstvo Srbije, tereti se da je počinio kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog pučanstva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

Tijekom rata je Ališpago, koji je poznat i pod nadimkom Zuka, zapovijedao postrojbom Zulfikar koja je djelovala pri Glavnom stožeru Armije BiH.

Pripadnici te postrojbe sudjelovali su u masakru počinjenom u selu Trusina kod Konjica gdje su 16. travnja 1993. godine ubijene dvadeset i dvije osobe hrvatske nacionalnosti.

Među njima je bilo 19 civila i trojica pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su se prije toga predali.

Istodobno su ranjene četiri osobe, među kojima je bilo i dvoje djece.

Tužiteljstvo BiH drži da je Ališpago kao zapovjednik postrojbe Zulfikar znao za zločine što su ih počinili njegovi vojnici, a nije poduzeo nikakve mjere da bi počinitelji bili kažnjeni.

Tužiteljstvo je pojasnilo da je tijekom istrage prikupljeno dovoljno dokaza o Ališpaginoj odgovornosti.