PROBLEMI NA POMOLU

Rusija protiv ulaska Srbije u NATO

01.02.2010 u 13:13

Bionic
Reading

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose donjeg doma ruskog parlamenta Dume i potpredsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Konstantin Kosačev izjavio je u razgovoru za Večernje novosti od ponedjeljka da Rusija ne bi mogla shvatiti odluku Srbije ako se ona odluči za ulazak u NATO te da bi to negativno utjecalo na odnose dviju zemalja

'Držim da je NATO odgovoran za najveći, najtragičniji problem Srbije danas - za Kosovo. Moguća odluka Srbije da se pridruži NATO-u bila bi za mene neshvatljiva. Značila bi da srpski narod prihvaća i NATO-ove akcije prema bivšoj Jugoslaviji i neovisnost Kosova', rekao je Kosačev. Naglasio je da srpski narod treba odlučiti o tome na referendumu, postane li to pitanje uopće aktualno.

Upitan je li realno da Srbija postane članicom NATO-a, ruski dužnosnik je u beogradskom listu izrazio nadu da nije te da bi ga to osobno razočaralo.

Po Kosačevljevu mišljenju, za zemlje u NATO-u, koje su, kako je rekao, odgovorne za NATO-ovu operaciju na Kosovu, vrlo je važan geopolitički projekt da se Srbija priključi tom savezu i da se tako završi, kako je rekao, vrlo problematično razdoblje u njegovoj povijesti.

Govoreći o utjecaju priključenja Srbije Europskoj uniji (EU) na odnose s Rusijom, Kosačev je ustvrdio da  u tome ne vidi nikakav problem ako je taj proces dobro pripremljen. Dodao je da je iskustvo s drugim istočnoeuropskim zemljama koje su se pridružile EU pokazalo da se ništa dramatično ne događa ako se sve dobro pripremi i ako se postojeći sporazumi zamijene drugim sporazumima koji su u skladu s priključenjem EU.

Na upit vjeruje li u obnovu pregovora o budućem statusu Kosova, ruski dužnosnik kazao je da podupire obnovu pregovora i dijalog. Dodao je da će mnogo toga ovisiti o odluci Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene kosovske neovisnosti.