UŽAS U MEKSIKU

U dva pokolja 24 mrtvih

01.02.2010 u 09:28

Bionic
Reading

Naoružana skupina povezana s trgovinom drogom u nedjelju je upala na školsku zabavu u meksičkom gradu Ciudad Juarezu i ubila četrnaestoro tinejdžera u najnovijem pokolju u tom gradu, jednom od najopasnijih na svijetu.

Naoružani napadači izašli su iz terenskih vozila i zapucali na učenike koji su rano u nedjelju bili na proslavi rođendana u Ciudad Juarezu, gradu na granici Meksika i SAD-a. Tijela su ležala na ulici u krvi uz parkirane automobile, dok su zidovi u unutrašnjosti kuće u kojoj se održavala zabava umrljani krvlju i oštećeni od pucnjave.

Napad bi mogao biti povezan s obračunima narkokartela, rekla je nadležna državna odvjetnica Patricia Gonzalez.'Istraga se kreće u dva smjera a jedan od njih vodi do trgovine drogama', kazala je Gonzalez novinarima.

U napadu je ubijeno 14 osoba, među kojima je 11 maloljetnika a ozlijeđeno je 14 osoba, dvoje teško. Sve žrtve bile su u dobi između 15 i 20 godina, izvijestili su vojni službenici. Petnaestak napadača blokiralo je pristupne ulice nakon čega su počeli pucati ispred i po unutrašnjosti kuće, rekao je glasnogovornik vojske Enrique Torres.

Ciudad Juarez je najkrvavije poprište obračuna u meksičkom trogodišnjem ratu narkokartela koji se bore za prevlast nad tržištem drogama i nadzor nad krijumčarskim rutama u SAD. Nasilje nije prestalo rasti čak ni nakon što su federalna policija i vojska izašli na ulice. Oko 2650 ljudi ubijeno je prošle godine u Ciudad Juarezu u obračunima narkokartela, dok su takva ubojstva na početku ove godine u porastu. U Meksiku je od 2006. u valu nasilja ubijeno više od 17 tisuća osoba.

Meksiko je glavna tranzitna zemlja za krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike u SAD i jedan od najvećih proizvođača marihuane i heroina.

DESET STUDENATA UBIJENO U BARU

Deset osoba ubijeno je a 11 ranjeno u nedjelju kad su naoružani napadači upali u bar u Torreonu, na sjeveru Meksika, i zapucali na posjetitelje, objavilo je tužiteljstvo.

Do incidenta je došlo nekoliko sati nakon pokolja u Ciudad Juarezu. U Torreonu, u saveznoj državi Coahuila, 'došlo je do pokolja u baru El Ferrie što je izazvalo smrt 10 osoba a ozlijeđeno ih je 11, većinom mladih u dobi od 19 do 25 godina', izjavio je predstavnik glavnog tužiteljstva Fernando Olivas Jurado. 'Radilo se o djeci, studentima. Zaista vrlo bolno', dodao je on.

Prema prvim informacijama do napada je došlo nakon što je nekoliko osoba naoružanih jurišnim puškama tipa R-15 Kalašnjikov pristiglo u vozilima 4x4 tipa Hummer i prodrlo u bar te otvorilo paljbu, usmrtivši odjednom dvije žene i šest muškaraca. Još dvije žrtve, jedan muškarac i jedna žena, preminule su nešto kasnije od ozljeda u bolnici.