Svijet SLOVENSKO-SRPSKI ODNOSI

Pahor iznenadio Tadića posjetom

Slovenski premijer Borut Pahor sinoć je nekoliko sati proveo u Beogradu, gdje se bez prisustva medija sastao s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem

Slovenski mediji navode da je nenajavljeni posjet bio posvećen jačanju gospodarske suradnje između dviju država.

Tadić
je, kako je u subotu javio Slovenski radio, tijekom susreta Pahoru izrazio očekivanje da će Slovenija što prije ratificirati međudržavni sporazum o socijalnom osiguranju.

Pahor se interesirao i za status imovine slovenskih tvrtki u Srbiji, a predsjedniku Tadiću uputio je i poziv na skup šefova država u regiji koji bi se za nekoliko mjeseci trebao održati u Sloveniji na temu približavanja Europskoj uniji.

'Zadovoljan sam neformalnim razgovorima čiji će se rezultati uskoro vidjeti', rekao je Pahor nakon povratka iz Beograda, dodajući da je najviše govora bilo o slovenskim investicijama u Srbiji. S ukupno 2,5 milijarde sredstava uloženih u Srbiji, Slovenija je treći najveći investitor u toj državi.

Slovenija i Srbija namjeravaju ubuduće više surađivati na području energetike. Nova kreditna banka Maribor (NKBM) koja je u većinskom vlasništvu države, uskoro bi trebala dokapitalizirati i preuzeti kragujevačku Credi banku, a Pahorova vlada spremna je omogućiti i lakše investiranje poduzeća iz Srbije na slovensko tržište, javljaju slovenski mediji. No dodaju da slovenska vlada zahtijeva da i imovina slovenskih poduzeća koja su u Srbiji osnovana u vrijeme bivše Jugoslavije bude 'potpuno zaštićena'.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još