KRVNIK S OVČARE

Šljivančanin traži preispitivanje presude

28.01.2010 u 21:31

Bionic
Reading

Branitelji bivšeg bojnika Jugoslavenske narodne armije (JNA) Veselina Šljivančanina podnijeli su zahtjev za preispitivanje presude kojom ga je Haški sud osudio na zatvorsku kaznu od 17 godina, javljaju u četvrtak beogradski mediji

Šljivančaninovi branitelji priopćili su da je zahtjev podnesen nakon što je otkrivena nova odlučujuća činjenica vezana uz zaključak na kojem je Žalbeno vijeće Haškog suda temeljilo presudu.

Odvjetnici tvrde kako se presuda Žalbenog vijeća temelji na njegovu zaključku na osnovi razgovora Šljivančanina i Mile Mrkšića, a ne na temelju izravnih dokaza.

Kako se navodi, nove činjenice, do kojih se došlo nakon što je Žalbeno vijeće izreklo presudu, a koje su temelj zahtjeva za preispitivanje presude, jesu navodi Miodraga Panića, koji je bio načelnik stožera u Šljivančaninovoj postrojbi, a potvrdio je da tijekom tog razgovora Mrkšić nije rekao Šljivančaninu ništa u vezi s naredbom o povlačenju vojnika JNA koji su osiguravali ratne zarobljenike na Ovčari.

Odvjetnici su naveli da je nova informacija koju je obrani pružio Panić iznimno važna i da izravno pobija 'nerazuman zaključak' koji je izvelo Žalbeno vijeće te uklanja temelj presude izrečene Šljivančaninu.

Žalbeno vijeće Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) 5. svibnja 2009. povećalo je Šljivančaninu, koji je prvostupanjskom presudom bio osuđen na pet godina zatvora, kaznu na 17 godina zatvora, a bivšem zapovjedniku Operativne skupine Jug JNA Mili Mrkšiću potvrdilo je zatvorsku kaznu od 20 godina za pokolj na Ovčari u studenome 1991.

Žalbeno vijeće utvrdilo je da je Šljivančanin ipak bio odgovoran za pomaganje u ubojstvu 194 zatočena Hrvata na Ovčari.

Prvostupanjsko vijeće Haškoga suda osudilo je 27. rujna 2007. Mrkšića na 20 godina zatvora te Šljivančanina na pet godina zatvora, a treći zapovjednik u skupini 'vukovarske trojke, kapetan Miroslav Radić, tada je oslobođen optužbi, na što se tužitelji nisu žalili. Sva trojica zapovjednika JNA bila su optužena za masovni pokolj počinjen na Ovčari 20. studenoga 1991, nakon pada Vukovara.