MEĐUNARODNI FAKTOR

BiH traži pomoć Hrvatske u istrazi ubojstva Leutara

09.01.2009 u 16:15

Bionic
Reading

Ravnatelj Uprave policije Federacije BiH (FBiH) Zlatko Miletić najavio je da će od policije Republike Hrvatske zatražiti pomoć u rasvjetljavanju ubojstva doministra unutarnjih poslova FBiH Joze Leutara, ubijenog 1999. u središtu Sarajeva, piše u petak tisak

MOSTAR - Miletić je objasnio da je Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu naložilo novu istragu oko okolnosti atentata na doministra Leutara.

"Trenutačno se bavimo istragom vezanom uz međunarodni faktor, koji je u ovaj slučaj bio uključen, te ćemo vrlo brzo biti u prilici obratiti se ravnateljstvu MUP-a Republike Hrvatske da nam pomogne u istraživanju tog dijela", rekao je Miletić u intervjuu za bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista.

Miletić nije objasnio kakva je moguća veza iz RH s Leutarovim ubojstvom, no rekao je da postoje novi osumnjičenici.

"Nakon što prikupimo i ostale osnovne informacije o tom kaznenom djelu, nadam se da će nam trebati otprilike više od godinu dana da u potpunosti rasvijetlimo ubojstvo doministra Leutara", rekao je.

Nedavno je u bosanskohercegovačkim medijima objavljeno kako je general HOS-a Ante Prkačin tužiteljstvu ponudio navodne nove spoznaje oko ubojstva Leutara nakon čega je obnovljena istraga.

Atentat autobombom na doministra unutarnjih poslova Federacije BiH Jozu Leutara počinjen je 16. ožujka 1999. godine u središtu Sarajeva, a Leutar je od posljedica umro sedam dana kasnije.

Nakon atentata pred Županijskim sudom u Sarajevu vođen je sudski proces protiv šest Hrvata, no oni su oslobođeni krivnje za taj zločin.