SPAS U ZADNJI ČAS

Srbe grije plin iz Austrije, Njemačke i Mađarske

09.01.2009 u 15:43

Bionic
Reading

Srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je u petak da je s austrijskom vladom dogovorena isporuka dva do tri milijuna prostornih metara plina Srbiji i, bude li potrebno, ta će količina plina biti preuzeta

BEOGRAD - Taj plin nije posuđen, već ga Srbija plaća, rekao je Tadić novinarima i ocijenio da bi isporuka iz Austrije osigurala punu stabilnost Srbiji.

Europske zemlje pokazale su veliku solidarnost izlazeći u susret Srbiji, dodao je Tadić koji očekuje da će se tijekom dana rusko-ukrajinski problem oko opskrbe plinom početi rješavati.

Dogovor s Austrijom slijedio je nakon što je službeni Beograd osigurao isporuku plina Srbiji s Njemačkom i Mađarskom.

Dnevno su dovoljna dva milijuna prostornih metara plina iz Mađarske, te tri milijuna iz Njemačke kako bi svi domovi građana Srbije bili topli, a industrija funkcionirala, rekao je Tadić.

Srbijanski predsjednik u četvrtak se s mađarskim premijerom Ferencom Gyurcsanyem dogovorio da će Mađarska, sukladno mogućnostima, dnevno ustupati Srbiji do dva milijuna prostornih metara plina iz vlastitih zaliha, a tijekom dana dogovor je sklopljen i s njemačkom vladom.

Direktor poduzeća "Srbijagas" Dušan Bajatović u petak je kazao da će u idućih osam dana iz Njemačke u Srbiju stizati 2,7 milijun prostornih metara plina te da je sustav za opskrbu plinom stabilan.