SRPSKI MINISTAR OBRANE

'Mesić nema kapacitet za napad'

25.01.2010 u 11:07

Bionic
Reading

Ministar obrane u srbijanskoj vladi Dragan Šutanovac u ponedjeljak je u razgovoru za beogradski dnevnik Blic izrazio uvjerenost da je izjava hrvatskog predsjednika na odlasku Stjepana Mesića, da bi pozvao vojsku ako bi Republika Srpska (RS) raspisala referendum o osamostaljenju, njegovo usamljeno stajalište te da to neće trajno poljuljati odnose u regiji

Srbijanski ministar upozorio je da svako zveckanje oružjem izaziva tenzije i ne pridonosi stabilizaciji odnosa te da se ne smije izgubiti iz vida da je u prošlosti to bila matrica nastanka razaranja.

'Činjenica je da Mesić nema kapacitet uraditi nešto tako, a da je novoizabrani predsjednik Ivo Josipović odmah sutradan rekao da to nije opcija. U posljednjim danima mandata Mesić skida masku i pokazuje svoje pravo lice. Ako postoje problemi u odnosima Srbije i Hrvatske, on je zasigurno bio generator negativne energije', rekao je Šutanovac.

Tvrdnja hrvatskog predsjednika, po riječima Šutanovca, ne bi smjela narušiti odnose u regiji, ali pokazuje kako je Mesić uzrok poljuljanih odnosa između Beograda i Zagreba, prenosi Blic.

Predsjednik Mesić potvrdio je proteklog utorka da je u ponedjeljak u neformalnom razgovoru novinarima kazao kako je u slučaju referenduma o odcjepljenju RS spreman vojno prekinuti koridor u bosanskoj Posavini, ali i ocijenio kako ne vjeruje da u ovom trenutku postoji netko tko će pokušati razbiti cjelovitost BiH.

Ured hrvatskoga predsjednika u četvrtak je priopćenjem objasnio kako je predsjednik Mesić 'o mogućim posljedicama dezintegracije susjedne BiH' govorio 'u kondicionalu' i da njegove riječi treba shvatiti kao radikalno formulirano upozorenje da svijet ne bi smio zatvarati oči pred politikom premijera RS Milorada Dodika i mogućim učincima te politike, kao što je predugo zatvarao oči pred politikom Slobodana Miloševića koja je dovela do dezintegracije bivše Jugoslavije u krvavim ratovima.