Svijet CRKVU ZAHVATILA KRIZA

Presušila škrabica u Vatikanu

Sveta Stolica uputila je u petak poziv vjernicima da pokažu svoju velikodušnost, ističući da je u stalnim financijskim teškoćama, priopćio je Vatikan

Kardinali zaduženi za nadzor financija Svete Stolice i države Vatikana izrazili su nadu u "stanovito poboljšanje", unatoč "općim i stalnim teškoćama" u 2010., ističe Sveta Stolica u priopćenju.

Kardinali koji su se u srijedu i u četvrtak sastali pod predsjedanjem državnog tajnika Tarcisia Bertonea, istaknuli su "pastoralnu potrebu da privuku veću pozornost vjernika prema crkvenim ustrojima koji pružaju opće usluge".

Godine 2008. Sveta Stolica (djelatnosti Pape i kongregacija) uspjela je zadržati deficit na 900 tisuća eura, a u prethodnoj je on iznosio 9.000.000 eura.

No, vatikanska država (kurija i dikasteriji, muzeji, vatikanska glasila i drugo) koju je zahvatila svjetska gospodarska kriza, završila je 2008. s dugom od 15 milijuna eura.

Novčani prilozi vjernika Papi (takozvani novčić svetoga Petra) u 2008. dosegnuli su 75,78 milijuna dolara, što je u laganom padu u odnosu na 2007. godinu.

Najveću novčanu pomoć izdvojili su američki katolici, a zatim talijanski i njemački, a s obzirom na broj katolika, sustižu ih Južna Koreja i Japan.

Financijski podaci za 2009. bit će objavljeni na ljeto.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još