Svijet HRVATI I SRBI ZA

Bošnjaci protiv popisa stanovništva u BiH

  • Autor: Hina
  • 22.1.2010 9:14:44
  • 22.1.2010 9:07:07

Bošnjački zastupnici u državnome Zastupničkom domu osporili su u četvrtak Prijedlog zakona o popisu stanovništva u BiH 2011. čime je ozbiljno dovedeno u pitanje ispunjavanje uvjeta koje je Europska komisija postavila pred ovu zemlju za približavanje EU-u.

Za zakon je glasovalo 16 zastupnika iz reda srpskih i hrvatskih stranaka dok je 19 zastupnika bošnjačkih stranaka bilo protiv.

Bošnjačke stranke SDA i Stranka za BiH (SBiH) smatraju da će se verificirati etničko čišćenje ako se budu popisivale samo osobe koje do vremena održavanja popisa provedu godinu dana u BiH. SBiH također smatra da u popisu ne trebaju stajati odrednice o nacionalnoj, vjerskoj i jezičnoj pripadnosti građana BiH.

Predloženi zakon definira da se popis stanovništva provede od 1. do 15. travnja 2011.

Predstavnici hrvatskih stranaka HDZ-a BiH Niko Lozančić i HDZ-a 1990. Martin Raguž smatraju da popis ne smije izostaviti nijednog državljanina BiH te da se rezultati popisa pučanstva o udjelu pojedinih naroda u vlasti treba početi primjenjivati 2014. kada se planira okončati proces poslijeratnog povratka prognanika.

Europska komisija ranije je upozorila vlasti BiH da će ova zemlja još više zaostati za susjedima u procesu europskih integracija ukoliko se popis ne provede.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još