BUNILO

Bush nema razloga za ispriku Amerikancima

09.01.2009 u 12:28

Bionic
Reading

Američki potpredsjednik Dick Cheney izjavio je da se njegov šef i odlazeći predsjednik SAD-a George W. Bush nema razloga ispričati Amerikancima što nije učinio više da spriječi financijsku krizu

Cheney je branio politiku odlazeće administracije, navodeći da nitko nije mogao predvidjeti globalnu ekonomsku krizu.

U razgovoru za agenciju Associated Press Cheney je rekao da 'nitko nigdje nije bio dovoljno pametan da to predvidi' i dodao da nema potrebe da se Bush ispričava jer je odmah poduzeo 'hrabru i odlučnu akciju'.

Govoreći o situaciji na Bliskom istoku, Cheney je optužio Sjevernu Koreju da je pomogla Siriji izgraditi reaktor. Sumnjajući da je riječ o nuklearnom reaktoru, Izrael je bombardirao objekt 2007. godine.

Cheney je rekao i da će Sjeverna Koreja ostati problematična za vanjsku politiku SAD-a, čime će se morati 'pozabaviti' novoizabrani američki predsjednik Barack Obama.

Bijela kuća je i ranije iznosila optužbe na račun vlasti u Sjevernoj Koreji o umiješanosti u izgradnju nuklearnog reaktora u Siriji, ali nitko od visokih dužnosnika do sada nije otvoreno progovorio o tome. Međunarodna agencija za atomsku energiju još uvijek istražuje taj slučaj.