NADE NA HAITIJU SVE MANJE

Uskoro kraj potrage za preživjelima

21.01.2010 u 10:34

Bionic
Reading

Međunarodne spasilačke ekipe, koje nakon razornog potresa na Haitiju tragaju za preživjelima, počinju se polako povlačiti, dok pomoć, premda obilna, još nije dovoljna da bi se zbrinulo desetke tisuća beskućnika i ozlijeđenih, javljaju svjetske agencije

Nada da će spasilačke ekipe ispod ruševina pronaći preživjele sve se više smanjuje devet dana nakon potresa magnitude 7,0 po Richterovoj ljestvici koji je 12. siječnja razorio glavni grad Port-au-Prince.

Sjedinjene Države, koje predvode logistiku, očekuju da će uskoro završiti potraga za preživjelima kako bi se mogli uključiti u raščišćavanje grada i uklanjanje tijela poginulih u potresu.

Prema podacima kojima raspolaže haićanska vlada, koje je prenijela Europska komisija, u potresu je poginulo oko 200.000 osoba, a 80.000 poginulih pokopano je u zajedničke grobnice. Europska komisija procjenjuje da je oko dva milijuna ljudi ostalo bez doma te da je za približno 250.000 Haićana potrebna hitna pomoć.

Jon Andrus, zamjenik direktora Panameričke zdravstvene organizacije, izjavio je za agenciju AP da je u pružanju pomoći postignut napredak, premda još nisu zadovoljni onime što su ostvarili.

U četvrtak, dan nakon novoga potresa koji je pogodio Haiti, stotine tisuća Haićana još čekaju vodu i namirnice, često u strašnim higijenskim uvjetima i u strahu od nasilja.

Nasilje i pljačke smirili su se otkako američki vojnici osiguravaju dostavu vode i hrane, a tisuće Haićana koji su ostali bez doma poslušali su savjet vlade i potražili sklonište izvan glavnoga grada.

Bolnice su prepune ozlijeđenih, a neki čekaju operacije 10 do 12 dana. Zbog neliječenih ozljeda javljaju se infekcije te postoji opasnost od izbijanja bolesti, a neki su pacijenti već umrli od sepse. Liječnicima nedostaje anestetika pa su prisiljeni obavljati operacije samo uz lokalna sredstva protiv bolova.

'Sada bi se među stotinama tisuća Haićana koji žive u pretrpanim logorima u vrlo lošim sanitarnim uvjetima mogle pojaviti crijevne infekcije, proljevi, infekcije dišnih putova i druge bolesti', upozorava dr. Greg Elder, zamjenik voditelja misije Liječnika bez granica na Haitiju.

U potresu su srušene i sve javne zgrade u glavnome gradu, među kojima i predsjednička palača, pa je sjedište vlade sada u maloj policijskoj stanici. Sastanci kabineta održavaju se na otvorenom, a ured za vezu svodi se na stol postavljen ispod stabla, dok predsjednik uglednike dočekuje u neuglednoj jednokatnici.

Boreći se protiv velike humanitarne krize koja ih je pogodila, dužnosnici ne primjećuju mjesto na kojemu obavljaju posao. 'Ja služim narodu. Nemam vremena komentirati mjesto predsjedničkoga ureda', rekao je Yves Mazile, šef protokola koji dočekuje strana izaslanstva koja se sastaju s predsjednikom Reneom Prevalom

U četvrtak ujutro Haiti je napustio i zrakoplov sa 109 djece koja će novi dom pronaći u Nizozemskoj, priopćila je nizozemska zaklada za usvajanje djece. Riječ je o djeci koja su već bila uključena u proces usvajanja prije potresa koji je razorio Haiti.