NAKON NOVOG JAKOG POTRESA

'Haiti će pogoditi još snažnih potresa!'

20.01.2010 u 13:44

Bionic
Reading

Novi potres, jačine 6,1 po Richterovoj ljestvici, uzdrmao je Haiti osam dana nakon silovitog potresa koji je razorio glavni grad te države

Kako navodi USGS, epicentar potresa bio je na dubini od samo 10 km, 59 km zapadno od prijestolnice Port-au-Princea.

Tlo je podrhtavalo samo nekoliko sekunda, rano ujutro, dok su stanovnici još spavali. Mnogi su odmah istrčali na ulicu, izvijestili su novinari agencije France Presse.

Zasad nema izvješća o žrtvama, ali svjedoci kažu da se čula buka od rušenja zgrada, što znači da su se srušile zgrade načete u potresu prije osam dana.

'Bit će još snažnih potresa na Haitiju'

Vlado Kuk, voditelj Seizmološke službe u Hrvatskoj kaže da je 'posve normalno' i da 'praktički uvijek nakon ovako snažnog potresa slijedi niz slabih potresa'.

'Mi smo 1996. godine imali jaki potres kod Stona te smo nakon njega, u periodu od skoro 2 godine stalno bilježili potrese. Tih naknadnih potresa bilo je čak preko 2000.' - rekao je Kuk.

Kuk kaže da se isto događa i na Haitiju: 'To se ne objavljuje jer su to slabi potresi, no oni se događaju svakih par minuta. Njih bilježe samo seizmografi. Ali, evo, ovaj je bio snažan i još će ih biti. Bit će slabiji od prvoga, ali će ipak biti vrlo snažni.'

Novi potresi su, kaže Kuk, dio 'post-faze smirivanja tla'. 'Postiže se novo ravnotežno stanje nakon što je ovim najjačim potresom stvorena deformacija i napetost u širem području. Nije sve na istom mjestu, epicentar migrira.'

Snažni potresi prijete i Hrvatskoj

Seizmolozi, objašnjava Kuk, stalno objašnjavaju da će se nakon snažnog potresa dogoditi nova, vrlo snažna podrhtavanja tla.

Postoji opasnost da isto tako jaki potresi pogode i Hrvatsku, kaže Kuk: 'Posljednji potres zabilježen je kod Imotskog. Tamo je seizmička aktivnost vrlo prisutna i podrhtavanja se osjete gotovo svakodnevno. Postoji realna i stalna opasnost posebno za južni Jadran, i sjeverozapadno područje Hrvatske, ali nitko ne može reći hoće li se to i dogoditi.'

Podsjetimo, Haićanska prijestolnica potpuno je razorena u katastrofalnom potresu jakosti 7 Richtera u kojemu je poginulo najmanje 75.000 ljudi, a 250.000 je ozlijeđeno.