SKRETANJE UDESNO

Milijarder Pinera novi čileanski predsjednik

18.01.2010 u 15:08

Bionic
Reading

Konzervativni čileanski milijarder Sebastian Pinera izabran je u nedjelju u drugom izbornom krugu za novog čileanskog predsjednika, čime je zemlja nakon dvadeset godina ljevičarske vladavine skrenula udesno, javljaju novinske agencije

Pinera je porazio svog protukandidata, bivšeg predsjednika Eduarda Freija, osvojivši gotovo 52 posto glasova birača. Riječ je o prvoj pobjedi desnice u Čileu otkad je srušena diktatura Augusta Pinocheta (1973.-1990.).

Pinerina pobjeda nad kandidatom koalicije lijevog centra označava zaokret udesno u Južnoj Americi, regiji u kojoj ljevičarski čelnici dominiraju od Venezuela do Brazila, prenosi Reuters.

Šezdesetogodišnji umjereni desničar Pinera preuzet će u ožujku predsjedničku dužnost od popularne socijalističke predsjednice Michelle Bachelet, koja je vladala od 2006.

U svojoj predizbornoj kampanji Pinera je obećao da će reformirati gospodarstvo, kreirati milijun radnih mjesta i potaknuti gospodarski rast od šest posto godišnje. Njegovi kritičari međutim tvrde da se njegov plan previše oslanja na privatni sektor.

Najstabilnije gospodarstvo Južne Amerike prošle je godine doživjelo prvi pad nakon desetljeća intenzivnog rasta.