Svijet NAKON 30 GODINA

Atentator na papu na slobodi

Nakon skoro 30 godina provedenih u zatvoru, Ali Agca koji je 13. svibnja 1981. izvršio atentat na papu Ivana Pavla II. sutra bi trebao izaći na slobodu

Jedan od najpoznatijih atentatora, danas 52-godišnji Ali Agca, sutra bi trebao izaći iz zatvora i već ima velike planove za daljnji život. Prema riječima njegova odvjetnika, želio bi se oženiti i imati djecu, a navodno već ima i ponude iz izdavačkog i filmskog svijeta. Prema nekim navodima, uspio je stupiti i u kontakt s autorom 'Da Vincijeva koda' Danom Brownom, kojem će ponuditi ideju za knjigu pod naslovom 'Vatikanski kod' za koju će navodno dobiti dva milijuna eura. Agca bi, prema riječima odvjetnika, silno želio posjetiti grob pape Ivana Pavla II, ali se i susresti s njegovim nasljednikom Benediktom XVI.

Podsjetimo, papa je tog kobnog svibanjskog dana, kada ga je Agca ustrijelio na Trgu svetog Petra, iz automobila pozdravljao okupljeno mnoštvo. Papa je pritom teže ranjen u trbuh, a za oporavak mu je trebalo mjesec dana. Napadač je odmah bio uhvaćen i osuđen na zatvorsku kaznu. Dvije godine nakon napada, papa Ivan Pavao II. posjetio je Agcu u zatvoru i dao mu svoj oprost.

Mehmet Ali Agca je u talijanskom zatvoru proveo 19 godina, a 2000. godine je pomilovan i izručen Turskoj, gdje je morao odslužiti još deset godina zbog zločina koje je počinio prije atnetata na papu.

Pokušaj atentata na papu Ivana Pavla II.  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još