MINISTAR ALKALAJ:

'O Hrvatima u BiH bi se trebao brinuti Josipović'

15.01.2010 u 09:34

Bionic
Reading

Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj je odgovarajući na novinarsko pitanje tijekom službenog posjeta Zagrebu što očekuje od novog hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, rekao: 'Najveći doprinos Hrvatske stabilnosti BiH bit će to da na konstruktivan način vodi računa o Hrvatima u našoj zemlji.'

Dnevni Avaz piše kako je riječ o nezabilježenom i potpuno neprihvatljivom ponašanju šef diplomacije BiH koji bukvalno traži od Hrvatske da se ona brine o državljanima BiH, pripadnicima jednog od triju konstitutivnih naroda u toj zemlji. Alkalaj je tako direktno poručio Hrvatima da brigu za svoja prava ne traže i ne očekuju od BiH, već od Josipovića i službenog Zagreba.

Na ovaj način Alkalaj je grubo povrijedio suverenitet države koju predstavlja piše Avaz. I umjesto da Hrvatima iz BiH poruči da je Sarajevo njihov glavni grad i BiH njihova domovina, on tu odgovornost prebacuje Josipoviću.

Doduše, od ministra vanjskih poslova BiH koji u džepu ima i hrvatsku putovnicu, ništa bolje i pametnije ne može se ni očekivati, zaključuju novinari sarajevskog dnevnika.