POTRES NA HAITIJU

Poginulo 16 djelatnika UN-a, 150 nestalo

14.01.2010 u 09:17

Bionic
Reading

Glavni tajnik UN-a potvrdio je kasno u srijedu da je 16 pripadnika UN-ova osoblja poginulo u potresu koji je razorio glavni grad Haitija, dok se za sudbinu 100 do 150 članova misije još ne zna, uključujući voditelja misije i njegova zamjenika.

Glavni tajnik Ban Ki-moon objavio je da je 11 brazilskih pripadnika mirovnih snaga i pet međunarodnih policijskih časnika, tri iz Jordana i po jedan iz Argentine i Čada, poginulo u 'užasnom' potresu.

Dužnosnici UN-a su kazali da je 56 pripadnika misije ozlijeđeno, od kojih sedam teško i oni su evakuirani iz zemlje.'Mnogi su i dalje zarobljeni pod ruševinama sjedišta UN-a i drugih zgrada', uključujući voditelja misije UN-a Hedija Annabija i njegova glavnog zamjenika Luisa Carlosa da Costu.

'Za ostale pripadnike mirovnih snaga i civilno osoblje iz mnogih zemalja članica i dalje se ne zna', rekao je Ban. Voditelj mirovnih operacija UN-a Alain Le Roy rekao je da je najmanje 10 osoba izvučeno živo iz donjih katova petokatnog sjedišta UN-ove mirovne misije, koje se srušilo u potresu snage 7.0 Richtera u utorak.

Ban je kazao da je odmah uputio svog pomoćnika za mirovne operacije Edmonda Muleta, Annabijeva prethodnika u Haitiju, u Port-au-Prince da preuzme dužnost privremenog vođenja misije UN-a i koordiniranja međunarodnih humanitarnih napora.