Svijet UŽAS NA HAITIJU

Svjetska banka odobrila 100 milijuna dolara pomoći

Odgovarajući na razorni potres koji je izazvao velike materijalne štete i brojne žrtve na Haitiju, Svjetska banka u srijedu je odobrila 100 milijuna dolara hitnog zajma za potporu oporavku i obnovi te najsiromašnije karipske države.

'To je šokantan događaj i ključno je da međunarodna zajednica podrži narod Haitija u ovome kritičnom trenutku', rekao je predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick.

Svjetska banka uputila je na Haiti stručni tim koji u suradnji s vladom i međunarodnim partnerima treba procijeniti štete i potrebe za obnovu, dodao je Zoelick.

Stanovništvo Haitija od 9.6 milijuna ima 'per capita' prihod od 560 dolara, uz 54 posto Haićana koji žive s manje od jednog dolara na dan i 78 posto s manje od dva dolara na dan, prema Svjetskoj banci. Bruto domaći proizvod (BDP) bio je 7 milijardi dolara u 2008. Zemlja se još oporavlja od četiri razorna uragana u kojima je 2008. poginulo najmanje 800 ljudi.

Gospodarske štete na Haitiju mogle bi iznositi stotine milijuna dolara, preme procjenama tvrtke Eqecat Inc., iz Oaklanda u Kaliforniji, koja izrađuje modele financijskog rizika za osiguravajuće kuće.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još