KATASTROFALNI POTRES NA HAITIJU

Stotine tisuća poginulih?

13.01.2010 u 13:14

Bionic
Reading

Posljednji od hrvatskih državljana koji je u vrijeme potresa bio na Haitiju, a s kojim se ranije nije moglo stupiti u kontakt zbog prekida komunikacijskih veza, javio se svojoj obitelji i poručio da je dobro, priopćio je u srijedu MVPEI.

Razorni potres na Haitiju ostavio je iza sebe desetke tisuća žrtava, izjavio je u srijedu haićanski veleposlanik pri Organizaciji američkih država (OAS), sa sjedištem u Washingtonu.

Postoje "deseci tisuća žrtava i značajne štete", izjavio je veleposlanik Duly Brutus za AFP, bez navođenja konkretnih podataka o mrtvima.

Premijer Haitija Jean-Max Bellerive izjavio je u srijedu za CNN kako strahuje da je razoran potres koji je u utorak pogodio Haiti mogao ostaviti "više od stotinu tisuća žrtava".

Na pitanje za koliki broj ljudi strahuje da su žrtve potresa, Bellerive je kazao kako nije bilo dovoljno vremena da se procijeni broj žrtava, ali obzirom na broj srušenih zgrada i drugih građevina u glavnom gradu Port-au-Princeu, vjeruje da bi "moglo biti dosta preko 100.000 žrtava".

On je izrazio nadu da su se mnogi spasili, pobjegavši na vrijeme iz zgrada, jer su nakon potresa ulice bile pune ljudi.

Na pitanje u kojoj je mjeri obišao grad da bi mogao doći do te procjene, on je kazao kako je odmah nakon potresa obilazio različite dijelove Port-au-Princea kao i ministri iz njegove vlade, te su se uvjerili u ogromna razaranja.

Na upit CNN o mogućnostima vlade da održi red u Haitiju nakon katastrofalnog potresa, Bellerive je odgovorio kako je stanje za sada mirno, da se nastoji pružiti pomoć stradalima, te da vjeruje kako će vlada moći održati mir među stanovništvom kao i nakon razornih tornada koji su 2008. pogodili Haiti.

Svi Hrvati na broju

"Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija primilo je informaciju kako je i posljednji od hrvatskih državljana, za koje smo imali saznanja da su se u trenutku potresa nalazili na Haitiju, kontaktirao svoju obitelj te javio da je i s njim sve u redu", navodi se u priopćenju.

Osim njega na Haitiju su i dvojica hrvatskih policajaca i jedan civil u UN-ovoj mirovnoj misiji te četveročlana hrvatska obitelj Kasač iz Osijeka. Nitko od njih nije ozlijeđen u razornom potresu koji je jučer pogodio tu najsiromašniju američku zemlju, doznaje se u Ravnateljstvu policije i Ministarstvu vanjskih poslova.

Dvojica hrvatskih policajaca Tihomir Svatoš i Igor Kruljac jutros su e-mail porukom Ravnateljstvu policije potvrdili da su dobro i da nisu ozlijeđeni. Nakon potresa su se odmah uključili u pomoć mjesnim vlastima u spašavanju i zbrinjavanju lokalnog stanovništva. U misiji na Haitiju su od svibnja ove godine.

Iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) izvijestili su da je s njima te još jednim civilom i četveročlanom hrvatskom obitelji stupljeno u kontakt te da su dobro.

Potres jakosti 7 Richtera pogodio je u utorak Haiti, s epicentrom blizu prenapučene tromilijunske prijestolnice Port-au-Princea te izazvao veliku katastrofu u toj najsiromašnijoj američkoj zemlji s vjerojatno golemim brojem žrtava.

Iz Ministarstva su izvijestili i da je ministar Gordan Jandroković uputio pismo sućuti ministrici vanjskih poslova i vjeroispovijesti Marie Michelle Rey u povodu tragičnih posljedica potresa u Republici Haiti. Pisma sućuti uputili su i predsjednik Stipe Mesić, premijerka Jadranka Kosor i šef Sabora Luka Bebić. Potres jakosti 7 Richtera pogodio je u utorak Haiti, s epicentrom blizu prenapučene tromilijunske prijestolnice Port-au-Princea te izazvao veliku katastrofu u toj najsiromašnijoj američkoj zemlji s vjerojatno golemim brojem žrtava.

Hrvatski Crveni križ (HCK) pozvao je danas građane da sudjeluju u prikupljanju novčane pomoći za unesrećene u katastrofalnom potresu koji je pogodio karipsku državu Haiti.

U području koje je jučer popodne pogodio potres jačine 7,3 stupnja prema Richteru volonteri Crvenog križa pomažu ozlijeđenima i bolnicama koje nemaju dovoljne kapacitete za katastrofu takvih razmjera, navodi HCK u priopćenju te apelira na hrvatske građane da donacijama pomognu akcije spašavanja i zbrinjavanja tamošnjeg stanovništva.

Akcijama humanitarne pomoći nastoje se smanjiti štete i ublažiti ljudske patnje stradalih, a sva prikupljena novčana sredstva Hrvatski Crveni križ proslijedit će Međunarodnom Crvenom križu. Trenutno su najpotrebniji resursi za potragu, poljske bolnice, pročišćivači vode, privremeni smještaj, logistiku i telekomunikacije.

Sredstva se mogu donirati uplatom na žiro račun broj 2340009-1511555516, pozivom na broj odobrenja 01, na donatorski telefon broj 0609011 cijena poziva 6,15 kn (PDV uključen), te on line donacijama na internetskoj stranici Hrvatskog Crvenog križa: www.hck.hr

U potresu su, osim glavnog grada Port-au-Princea, stradali i drugi dijelovi zemlje, a najteže je pogođen zapadni dio Haitija u kojemu živi oko 2,2 milijuna ljudi, stoji u priopćenju Hrvatskog Crvenog križa.