DOGOVOR UZ KAMIN

Kosor riješila otvaranje dvaju poglavlja

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor, više od mjesec dana nakon ratifikacije Arbitražnog sporazuma Hrvatske i Slovenije, sastala se na neformalnom sastanku sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom

Neformalni sastanak hrvatske premijerke Jadranke Kosor i njezina slovenskog kolege Boruta Pahora u hotelu Miklič u Kranjskoj Gori počeo je oko podne razgovorom uz kamin.

Ozračje u kojem se odvija ovaj neformalni susret najbolje opisuju riječi premijera Pahora nakon što im je neimenovana osoba dobacila: 'Samo da se vatra u kaminu ne ugasi', na što je premijer Pahor spremno odgovorio: 'Može se ugasiti vatra u kaminu, ali vatra među nama - nikada.'

Nakon sastanka uslijedit će radni ručak poslije kojega će predsjednici obiju vlada prošetati mondenim slovenskim skijalištem.

Drugi dolazak hrvatske premijerke Jadranke Kosor u Sloveniju na neformalni sastanak sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom domaćini žele iskoristiti za produbljivanje daljnje suradnje među državama, održavanje pozitivnog ozračja nastalog prvim susretom na premijerskoj razini lani u Trakošćanu i rješavanje otvorenih pitanja.

 

 

OTVARANJE POGLAVLJA ZA RIBARSTVO I OKOLIŠ

Premijeri Hrvatske i Slovenije, Jadranka Kosor i Borut Pahor najavili da će na sljedećoj Međuvladinoj konferenciji Slovenija dopustitu otvaranje dva od tri poglavlja koja su Hrvatskoj preostala u pregovorima s Europskom unijom.

Prema neslužbenim informacijama, Slovenija će otvoriti poglavlja vezana uz ribarstvo te okoliš dok će ono o vanjskoj, sigurnosnoj i obrambenoj politici ostati zatvoreno.

Kosor i Pahor najavili su i da, nakon što je riješeno pitanje granice, namjeravaju oformiti mješovitu komisiju koja će sastaviti inventar svih otvorenih pitanja te pokušati pronaći prijedloge za rješavanje istih.

Također, tijekom radnog ručka raspravljalo se o gospodarskoj krizi i ponovnom oživljavanju mješovitog odbora za gospodarstvo koji bi mogao početi djelovati već idući mjesec.

U nizu inicijativa koje su najavili hrvatski i slovenski šef vlade jest i ona o održavanju konferencije o važnosti i perspektivnosti zemalja zapadnog Balkana na kojoj bi sudjelovali predstavnici Vijeća Europske unije, Europske komisije te predsjednici i šefovi država i vlada zemalja regije koje žele biti postati članice EU.

'Da ne biste špekulirali što smo i gdje radili nakon izjava pozivamo vas s nama u kratku šetnju', rekao je Pahor na kraju sastanka okupljenim novinarima, piše Jutarnji.hr.