LICEMJERNI SUSJED?

Tadić pomilovao ubojicu Albanca na Kosovu

11.01.2010 u 22:31

Bionic
Reading

Nakon što je Tadić iznio niz oštrih kritika, pa i uvreda na račun Mesićeva pomilovanja Siniše Rimca, objavljeno je da je Tadić prošle godine pomilovao policajca koji je ubio kosovskog Albanca

Beogradski portal S Media objavio je informaciju prenoseći agenciju Beta da je srbijanski predsjednik Boris Tadić, koji je iznio niz oštrih kritika, pa i uvreda na račun hrvatskog predsjednika na odlasku Stjepana Mesića zbog pomilovanja Siniše Rimca, prošle godine u kolovozu potpisao pomilovanje Zorana Stanojevića (41), srpskog policajca koji je ubio Albanca Hajriza Brahimija i pokušao ubiti još dvojicu Albanaca u selu Račak na Kosovu 1999. godine.

Nakon povlačenja srpske vojske i policije zbog NATO-ovog tromjesečnog bombardiranja Srbije i Kosova, Stanojevića je, kako sam tvrdi, na prijevaru uhitila kosovska policija, a 2002. pravomoćno je osuđen u Prištini na 15 godina zatvora. Kaznu je služio na Kosovu u zatvorima u Lipljanu i Kosovskoj Mitrovici gdje ga, kako tvrdi, 'nisu tukli, ali su ga strahovito psihički mučili', da bi 2009. bio razmijenjen sa skupinom srpskih zatvorenika za Albance i otada služi kaznu u Prokuplju u Srbiji.

Nedugo potom, u kolovozu prošle godine, srbijanski predsjednik Tadić ga je pomilovao i Stanojević je nakon šest godina zatvora pušten na slobodu. Prema podacima predsjednikove službe za odnose s javnošću, Boris Tadić je za pet i pol godina mandata primio 1769 molbi za pomilovanje, pozitivno je riješio 159, a 52 su zahtjeva na razmatranju.

Tadić, navodi njegova služba za odnose s javnošću, najčešće daje pomilovanje za kaznena djela u prometu, ali je uvjet da kazneno djelo nije počinjeno u alkoholiziranom stanju, da se osuđeni dobro vlada tijekom izdržavanja kazne i da ranije nije bio osuđivan te da kazneno djelo nije nastalo zbog bahate vožnje osuđenog. Pomilovanje se može dobiti i ako je osuđeni teže bolestan. No, ističe predsjednikova služba, Boris Tadić nikada ne daje pomilovanje osuđeniku ako je u prometnoj nesreći ozlijeđeno ili poginulo dijete.